2013. október 15., kedd

Békesség mindenkinek!

Remisovszky Mátyás: Bundás látogatása (Syllabux, 2013)
[3 és fél százalékos választási részvétel]

Remisovszky Mátyás utópiáját (?) olvasva olyan érzésem támadt, mintha már legalább a harmadik fülkeforradalom után lennénk.
Egy homogénre maszkírozott, látszólag különbségek és konfliktusok nélküli társadalomban járunk, amit mindenre kiterjedő hivatali rendszer felügyel – természetesen szigorúan a polgárok érdekében.
A „társadalmi béke” a rendszer szent grálja, amit a társadalom tagjainak izolálásával és irányításával ér el. Mellette, a retorika szintjén, a mindenre kiterjedő píszí és a személyiségi jogok teljes védelme érvényesül, csakhogy ez nem ér semmit, mert tét nélküli. Ami nincs, azt nem lehet védeni. 
Működik a totális nemzeti konzultáció, már az ellenzék is a Párt. Az ország bezárkózik, önkéntes önfeladásba temetkezik, átlagos senkik létrehoznak és működtetetnek egy homogén semmit. A többség, a szabálykövetők, a birkák ülnek tort a gondolkodó emberek fölött.
Lázadj! 
[Érdekes, jó szándékú, meg minden, de azért inkább pamflet, mint regény.]

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Kedves "bibliofita", véletlenül keveredtem a blogodra, de így bele-beleolvasgatva határozottan tetszik. :-) Ezt a könyvet én is mostanában fedeztem fel, és inkább disztópiának nevezném, mint utópiának, pontosan azon lényeges momentumok miatt, amiket te is kiemeltél. Bár valóban nem egy irodalmi remekmű, arra nagyon alkalmas, hogy egy kicsit felrázza az embert -- legalábbis azokat, akik fogékonyak a zsarnokság (nevezzük nevén) ilyen leheletfinom megnyilvánulásaira. Kb. olyan ez a könyv, mintha valaki a hangosbemondón minden különösebb művészi körítés nélkül, pusztán az üzenet átadásának szándékától vezérelve azt harsogná bele az utazóközönség fülébe, hogy: "Hölgyeim és Uraim: vigyázzanak értékeikre!"

Névtelen írta...

.
.
.
N0W .