2011. március 11., péntek

Kapd be, Adolf!

Stephen Fry: Csináljunk történelmet (Kult, 2010. fordította Pék Zoltán)
[5 párhuzamos valóság]

Ki nem gondolt már arra, hogy megváltoztasson valamit a múltban? Én például nagyon szívesen kivágnám a történetemből a pajeszhúzogató matektanáromat, meg azt az őstulkot, aki miatt nem lett belőlem síbajnok. Higgyétek el, bármelyikük nélkül el lett volna az emberiség. De azért valljuk be, egyik sem egy nagy tétel. Bezzeg ha a hülyebajszos Adolfot venné ki valaki a pakliból, az már nagy húzás lenne. Feltéve, hogy bejön.
Egy ekkora stiklihez azonban nagy kaliberek kellenek. Akkorák, mint Leo a fizikus (akinek története elég rendeset üt), és akkorák, mint Michael az ifjú történész. Illetve mégsem, nála azért nagyobb kaliber kellene. Mert Michael bármilyen szimpatikus is, azért egy kicsit… hát… nem is tudom… nem elég karakteres az álla, na!
Viszont mesélni jól tud, és nagyon angol. A sztorijai tele vannak apró szkeccsekkel, az embernek állandóan vigyorogni kell olvasás közben, erre teljesen alkalmatlan körülmények között is. De nem csak poénos, van egy csomó fontos mondanivalója a felnőtté válásról, a történelemről, a tudományról.
Szóval egyszerre szórakoztató és elgondolkodtató könyv, ami megerősítette régi meggyőződésemet, hogy a fizikusokat és a történészeket nem szabad összeengedni.
Bár, ha jobban belegondolok a két tudományágnak vannak közös pontjai. Az energia megmaradás törvénye például a történelemre is érvényes: az emberiség történetében előforduló gonoszság és hülyeség mértéke állandó.

4 megjegyzés:

hamarost írta...

"Bár, ha jobban belegondolok a két tudományágnak vannak közös pontjai. Az energia megmaradás törvénye például a történelemre is érvényes: az emberiség történetében előforduló gonoszság és hülyeség mértéke állandó." - Néha én is szertnék könyvtáros lenni, hogy ilyen kis bölcs legyek! :)))

Horváth Zoltán írta...

Felkeltette az érdeklődésemet. Na jó, te a rossz könyvről is képes vagy csábító recenziót írni :-)

egy ember írta...

@Horváth Zoltán ez a munkám, uram :))

egy ember írta...

@ganita ugyehogy! :))