Vébé napló, 2010

Első játéknap:
Még el kellett mennem a gyerekekért az iskolába, ezért aztán lemaradok az első tíz percről, de nem maradok le semmiről.
Dél-Afrika – Mexikó nyitómeccs. A Mexikó és foci szavakról magyar embernek a 86-os irapuatói tragédia jut eszébe, amikor a szovjetek úgy megtömtek minket, hogy azóta se hevertük ki. Dél-Afrika és a foci szavakról meg mondjuk McCarthy, nem a kommunistafaló, hanem Benny, de ő most nincs itt. Van helyette Pienaar, aki az Ajaxban nagy király volt, de azóta nem igazán megy neki klubszinten.
Kb. az van, amit vártam, jobb Mexikó, többet van náluk a labda, de nem mennek vele semmire. Az afrikaiak fegyelmezetten védekeznek – látszik ezen a csapaton Parreira munkája –, de elég sok labdát eladnak a saját térfelükön Ebből adódnak a mexikói helyzetek, de Francónak valami baj van a fejével. Kétszer fejelhet tisztán, de mindkettőt elrontja. Mexikó rúg egy gólt, de les, és tényleg az. Dos Santos, a mexikói titkos fegyver úgy néz ki, mint egy bájos kislány, és kb. annyira veszélyes is.
A mexikóiaknál nem játszik a kicsit öreg és kicsit púpos (meg tolótetős és lendkerekes) Blanco, az afrikaiaknál meg Booth, az egyetlen fehérbőrű játékos a keretben. Vicces az ő helyzete. Amikor a konföderációs kupát közvetítették állandó huhogás hallatszott, amikor nála volt a labda, legalábbis azt hittem, huhogás, de aztán kiderült, hogy a hazaiak hangos Booth, Booth kiáltásokkal bíztatják az egyik kedvencüket.
Kicsit felélednek az afrikaiak, két-három szépen megfirkált, brazilos támadást vezetnek (Parreira!), aztán a félidő végére beszorítják a mexikóiakat, rúgnak egy csomó szögletet, amiből az is kiderül, hogy a mexikói kapusnak fogalma sincs a kifutásokról, ezt lehetne erőltetni.
Szünet. Szerencsére csak a szünetben van szakkommentátor, és ez nyugodtan kihagyható.
A második félidőt jobban kezdik a sárgák. Tshabalala (nem a Ladysmith Black Mambazo énekese) kap egy hosszú indítást, és gyönyörűen fölvágja a hosszú fölsőbe. Vezet Dél-Afrika. A fiúk kifutnak az oldalvonalhoz, és bemutatnak egy New Kids On The Blokot is megszégyenítő koreográfiát. A mexikóiak megzavarodnak, Modise rúghatna nekik még kettőt, és már kezdhetnének is csomagolni, de kimaradnak a helyzetek, és aztán a semmiből egyenlít Mexikó. Mokoena beragad egy beadásnál, és Gabriel Garcia Rafael Márquez közelről belövi. Ez már döntetlen lesz, már egyik csapat sem akar sokat kockázatni, pedig lenne mit keresni, Mphela rúg még egy kapufát a 90. percben, de vége: 1:1. Mindenki szerez egy pontot, ami akár még sokat is érhet, de lehet hogy semmit sem fog. Szólnak a vuvuzelák, örülnek is meg nem is.
A végén még megjegyzem magamnak az üzbég (!) bírót, mert hibátlanul vezette a meccset, és ez nem volt túl gyakori az előző két vébén.
Villáminterjú Sepp Blatterrel a FIFA elnökével.
– Mr. Blatter, igaz, hogy a vuvuzelák kifejlesztését, és a lakosság ellátását a FIFA szervezte, hogy elősegítse a harminc éve megjósolt „afrikai áttörést”?
– Igen.
– Köszönöm az interjút.


A franciákat divat mostanában utálni, mert nemtelenül jutottak túl az íreken a pótselejtezőkön. Erről megvan a magam véleménye, de ezt most hagyjuk. Az írek nyílván azért szorítanak, hogy jól elverjék a francúzokat, egyrészt bosszúból, másrészt a Pizza Hut által beígért ingyen pizzák miatt.
A pályán öreges tologatás zajlik, a két csapat mocskos kis tudatalattijában nyilván ott motoszkál, hogy az előző meccs iksz lett, ez tehát nekik is jó, aztán majd jól megverik a másik két, gyengébbnek tartott csapatot, és szépen továbbjutnak.
Domenech hajhássza a népszerűséget, elvileg három csatárral kezd, de ez inkább csak Anelka. Ribéry és Govou hátulról indulna. Ribéry még indulna is, de túl sokat cselez, és rendre elveszti a labdákat, Govou meg a láthatatlan embert játssza.
Villáminterjú Raymond Domenech francia szövetségi kapitánnyal.
– M. Domenech, nem zavarja Önt, hogy Eric Cantona szerint XVI. Lajos óta nem volt ilyen rossz szövetségi kapitánya Franciaországnak, és a franciák 90%-a szívesebben látná Önt egy hagymaföldön, mint a focipálya mellett?
– Nem.
– Köszönöm az interjút.


Mind a két csapat olyan szigorúan védekezik, mint a sün alakzatot formázó magyar rendőrség. Itt nem lesz foci.
Lehet, hogy Gourcuff jobban tetszik a lányoknak, mint Zidane, de a játéktudása sehol sincs hozzá képest. (Hol van már a Zidane, Vieira, Makelele középpálya?!)
Az uruknál két olyan csatár játszik – Forlán és Suárez – akik együtt 77 gólt nyomtak ebben a szezonban, de ebből semmi nem látszik. A franciáknál az egy szem Anelka semmire sem megy, kéne mellé Henry, vagy akár Gignac.
Megy a brusztolás a két tizenhatos között, a két kapus barkobázhatna egymással, ha nem lennének olyan messze.
A második félidőben egy kicsit felébrednek a franciák, de mi a francért nem cseréli már le Govout, miért nem jön Malouda? Aztán a végére jönnek a cserék, de ettől sem lesz jobb, még akkor sem amikor a teljesen hülye Lodeiro húsz perc játék után kiállíttatja magát.
0:0 a vége. Nem lettünk okosabbak ebben a csoportban. A franciák szarok voltak, de négy éve is így kezdték, aztán a döntőig mentek. Dél-Afrikának megmaradt a sansza.
A csoport állása:
Dél-Afrika
Mexikó
Franciaország
Uruguay

Második játéknaknap:
Na tegnapra kitalálták nekem, hogy vigyem el a gyerekeket egy szülinapi zsúrba Fótra. Könyörgöm, csak négyévente van vébé, nem igaz, hogy erre az időre nem lehet szüneteltetni az életet! Az összes meccset felvételtől fogom nézni, elcsúsztatva. Hat félidő – hat sör + még kettő, három bonusz. Dafke!
Szóval egy Dél-Korea – Görögország örökrangadóval nyitunk. Sima meccs, és még csak nem is meglepően sima. A görögöknek azt mondták, hogy újrajátsszák a thermopülai csatát. Hősiesen védekeznek. Még a támadóik – Gelkás és Harisz,TeÁllsz! – is védekeznek. A koreaiakat pedig egészen biztosan klónozzák és a félidőket különböző csapatokkal játsszák le. De az is lehet, hogy egy titkos államközi egyezmény van a háttérben és az egyik félidőt a dél-koreai, a másikat az észak-koreai csapat tolja, úgysem lehet őket megkülönböztetni egymástól. A második félidőben próbálkoznak a görögök, de ez a világ egyik legfantáziátlanabb csapata, archaikus Apolló torzók ezek, nem focisták.
Villáminterjú Otto Rehhagel görög szövetségi kapitánnyal:
Herr Rehhagel, ugye tisztában van vele, hogy a 2004-es EB győzelem után nem lesz még egyszer olyan mázlijuk, és a csoportból sem fognak továbbjutni.
Igen.
Köszönöm az interjút.


Az Argentína – Nigéria előtt Maradona rendez egy kis showműsort. A kezdőben van Tevez, Messi és Higuain is, a jobbhátvéd helyén egy baloldali középpályás játszik. Ki fog itt védekezni?
Maradona átöltözött, az őszülő szakállával, a fülbevalóival, és a csillogós öltönyével úgy néz ki, mint egy drogbáró paródiája valami filmvígjátékban.
Bekezdenek a csapatok, két perc alatt helyzet itt is, ott is. Ez a Nigéria már nem az a Nigéria, ami 10-15 évvel ezelőtt parádés játékkal tűnt fel. A játékosok többsége európai középcsapokban sem stabil kezdő. Az argentinoknak hat perc kell a gólhoz. Heinze mozog el szépen a védőjétől egy szögletnél, és szép gólt fejel. Egyébként is feltűnően jók az argentinok a rögzített helyzetekből, begyakorolt figurákból. Higuain két nagy helyzetet hagy ki, Veron Maradona keze-lába a pályán, Messi percekre eltűnik. Visszavesznek a kék-fehérek, vagy Nigéria javul föl, fene tudja, a kapusuk mindenesetre hatalmasakat véd.
A második félidőben több egyenlítési esélye is van Nigériának. Maradona új kedvencei nem igazolják a beválogatásukat. Di María nem is látszik a pályán. A helyén néha felvillan egy felirat: EZ ITT ESTEBAN CAMBIASSO HELYE, de lehet, hogy az én készülékemben van a hiba. A Zanetti helyén játszó Gutiérrez is csak azért észrevehető, mert Obasi rendszeresen megveri. Ez az argentin csapat még nem meggyőző, de nyernek, így aztán lenghet a nézőtéren a Maradonát és Messit a híres sixtusi freskó pózában ábrázoló zászló.
Villáminterjú Diego Maradona argentin szövetségi kapitánnyal:
Don Diego, nem érzi blaszfémiának, hogy önt gyakran hasonlítják Istenhez?
Nem.
Köszönöm az interjút.


A csoport állása:
Dél-Korea
Argentína
Nigéria
Görögország

Az angol középpályán Lennon, Lampard, Gerrard és Milner. Nem vagyok biztos benne, hogy ez jó lesz így. Elől Rooney és Heskey, ők pankrátor duóként is megállnák a helyüket. Három perc is elég a gólhoz. Heskey passzát Gerrard begurítja. Szépen és pontosan játszanak az angolok, de az amik sem rosszak, ezt már a Konföderációs Kupán is bemutatták. Capello folyamatosan magyaráz, Stuart Pierce úgy ül a kispadon, mintha be akarna állni, Becks ellenben elegáns. Még a szünet előtt le kell cserélni Milnert, a szünetben Kinget, pech.
Mindkét oldalon sok a lehetőség, a vébé eddigi legjobb meccse. Főleg úgy hogy az USA egyenlít, Dempsey lő egyet, semmi komoly, de Green beszed belőle egy olyan potyát, amiért már megye kettőben is skalpolnak. Az angolok vagy húsz percre benyomják az amerikaiakat, de nem tudnak gólt lőni, a végén meg már úgy látszik nekik is jó az iksz. Majd ma kiderül, hogy jó lesz e.
Messi és Rooney holtversenyben nulla gólos.
Villáminterjú Fabio Capello angol szövetségi kapitánnyal:
Signor Capello, megmutatná a kamerának az angol címeres tetoválását?
Nem.
Köszönöm az interjút.


Harmadik játéknap:
Vasárnap délután végre minden adott a nyugodt vébénézéshez. Jó ebédhez szól a vuvuzela. Kényelmesen elhelyezkedek egy hideg sörrel, erre tessék: Algéria – Szlovénia. Tudtam én, hogy ez következik, csak valahogy nem akartam hinni.
A FIFA azóta elhatárolódott az esettől, közleményben tudatták a világ labdarúgást szerető közvéleményével, hogy ez a meccs tévedésből került a vébé programjába.
Ezek egyszerűen nem akartak focizni, pedig az angol-amerikai döntetlennel komoly sanszuk nyílt akár a továbbjutásra is, de nem. Gezzal elköveti ugyanazt a totális agyatlanságot, amit az uruguayi Lodeiro, csereként beszed két sárgát, és húzhat az öltözőbe. Eddig majdnem annyi kiállítás van ezen a vébén, mint gól. De Szlovénia még ekkor sem, az Istennek sem. Aztán az algériai kapus beszed egy hatalmas potyát. Potyavébé. Én meg már-már dühös leszek miatta, pedig eleinte drukkoltam a szlovénoknak. Ha van igazság, ez a két csapat esik ki a csoportból.
Villáminterjú Matjaz Kek szlovén szövetségi kapitánnyal:
Gospod Kek, hogyan lehetséges, hogy ezzel a csapattal kiverte az oroszokat a pótselejtezőn?
Nem tudom.
Köszönöm az interjút.


A C csoport állása:
Szlovénia 3 1:0
Anglia 1 1:1
USA 1 1:1
Algéria 0:1

Na gyorsan felejtsük el ezt a meccset, és nézzük a következőt: Szerbia – Ghána.
Kellemes meglepetés, hogy itt mind a két csapat focizni jött. Olyan fontos információkkal leszünk gazdagabbak hamarosan, hogy mindkét csapatnak szerb edzője van, akik még barátok is, illetve, mindkét csapat kapusa ugyanabban a csapatban véd, pardon, nem véd (Wigan) Megtudjuk még azt is, hogy Kolarovot viszi a Real. Vigye csak, a Barca akkor is jobb lesz.
A szerbek keresztes vitézek, a ghánaiak viszont jobbak, bár rájuk is érvényes, amit Nigériáról írtam. Lüktet a meccs, még annál is jobban lüktetnek a ghánai drukkerek, sok a labdakezelési hiba, lehet, hogy mégis csak kellene valami természetes anyag is ebbe a „bőrbe”. Ha a szerbek tényleg titkos esélyesek, akkor nagyon titkosak. (Ez is milyen már: titkos esélyes.)
A szünetben szüneteltetjük a meccsnézést, és kimegyünk a Szent-István parkba focizni. Úgy alakul, hogy játszunk egy Magyarország – Marokkó, apa-fia meccset. A végén megegyezünk 2:2-ben, pedig mi legalább négyet rúgtunk, de hát vendégszeretet is van a világon.
Második félidő felvételről: Egyre jobb ez a Ghána, a széleken simán megverik a nehézkes szerb védőket, rúgnak egy kapufát. Kiderül, hogy velük van a világbéke is: Kofi Annan ENSZ-főtitkár unokaöccse is a csapatban van. Így könnyű! Lukovicot második sárgával kiszórják, lásd, mint fent. A kiállítás a ghánaiakat zavarja meg, két nagy szerb helyzet következik, de a szerbeknek továbbra sincs kidolgozott akciójuk. Aztán egy buta kezezés a tizenhatoson belül. Gyan simán belövi a tizenegyest, rúgnak még egy kapufát, és kész. Megvan az első afrikai győzelem az afrikai tornán. A végén a ghánaiak mindenféle zászlókat húznak elő a gatyájukból, de ilyet láttunk már tőlük 2006-ban is. Ideje lenne valami újat kitalálni.
Villáminterjú Zdravko Kuzmanovic szerb labdarúgóval.
Zdravko, meg tudnád magyarázni, hogy mi az öreganyádnak ütöttél bele abba a labdába.
Nem.
Köszönöm az interjút. Haza ne gyere!


Este. Németország – Ausztrália.
Fele részben kicserélődött német válogatott, főleg a középpályán, és formánkívüli csatárok. Az ausztrálok ugyanazzal a csapattal jöttek, mint négy éve, mínusz egy Viduka, de akkor volt egy Hiddinkjük a kispadon.
Németországnak nehéz szurkolni, jobbára nem is sikerül másnak, csak a németeknek. De hát, német ez még? Aogo, Boateng, Tasci, Khedira, Marin, Özil, Cacau, Gomez, és akkor a lengyeleket még nem is soroltam. Dísznémetek, de játszani tudnak.
Az egész szezonban két(!) gólt rúgó Podolski tíz percen belül bever egyet, és el is dönti a meccset. A németek megnyugszanak, hátul gurigáznak, az auszik tiszteletteljes áhítattal nézik őket. Klose lábbal kihagy két ziccert, aztán befejel egy nem ziccert. Ha lenne olyan sportág, ahol csak fejjel lehet a labdához érni, Klose lenne a királya. Ja van: stukk.
Az ausztráloknak semmi ötletük nincs arról, hogy mit is lehetne tenni a németek ellen, ennyi erővel tizenegy kenguru is pályán lehetne.
Jól össze van rakva ez a német csapat, szépen nyitják meg a széleket (Lahm, Müller, Podolski) és jól érkeznek középen (Klose, Özil). Hogy a Schweini – Khedira páros, hogy fog szűrni, és mennyire biztos a védelem, az ma nem fog kiderülni.
Azt gondoltam írni ennek a jegyzetnek a végére, hogy meglepően jó eddig a bíráskodás, erre jön a szokásos Dél-Amerikai barom, ezúttal Jose Ignacio Valami Hajolaj, és bemutatja, hogy miért lehet utálni a bírókat. Cahill kiállítása egy vicc, az ausztrálok nem kaptak meg egy tizenegyest (kezezés), a németeknek a középpályán műesésért kiosztott két sárga meg akkora marhaság, mint ide Mexikó. Szerencséje a bírónak, hogy ilyen tükörsima meccsen volt hülye.
Négy a vége, a németek javítanak kicsit a gólátlagon.
Villáminterjú Joachim Löw német szövetségi kapitánnyal:
Herr Löw, sikerült végre megtalálni az önnek való izzadásgátló dezodort?
Igen.
Köszönöm az interjút.


A D csoport állása:
Németország 3 4:0
Ghána 3 1:0
Szerbia 0 0:1
Ausztrália 0 0:4
És ez lesz a csoportkör végén is.

Negyedik játéknap:
Munkahelyi meccsnézés. Hollandia – Dánia „európai rangadóval” nyitjuk a napot. Az emberek meg csak jönnek a könyvtárba. A nők, az még rendben van. De férfiak is! Mit keresnek ezek ilyenkor itt? Ráadásul mindegyik megkérdezi, hogy mennyi az eredmény. Ha érdekel, miért nem nézed?
A kispadon ücsörgő Frank de Boernak annyira búr gyarmatosító feje van, hogy én a helyében nem mennék ki az utcára.
A hollandok esélyesnek tartják magukat, és azok is. Jobbak is a dánoknál, de nem annyival jobbak. Mindkét csapat szűkíti a területet, sok a falt, a hollandok egy fokkal alattomosabbak. Morten Olsen tíz éve szövetségi kapitány. Mi van? Ez valami népmese. A dánok a félidő közepére ébrednek, akkor többször is megverik a holland védelmet, több a kapura lövésük. Rommedal lő egy egészségeset, és Somos azt mondja: „Hasonló volt a szituáció, mint Dzsudzsák Balázs góljánál.” Aztán jön egy indítás a semmibe, de Somos nem mondja, hogy hasonló volt a szituáció, mint Hajnal Tamás indításainál. Szeretem, amikor a magyar focival vonunk párhuzamokat.
A második félidő elején vezetnek a hollandok, a dán védők beflippereznek egy öngólt, és innentől végük van. Ők a 0:0-ért jöttek ide, nincs bennük egyenlítés. A hollandok kezdenek firkálni, rúgnak még egyet, helyreáll a világrend.
Villáminterjú Nigel De Jong holland labdarúgóval:
Nigel, tudod, hányadik lábtörési kísérleted volt ez a pályafutásod során?
Nem.
Köszönöm az interjút.


Japán – Kamerun. Kamerun alig jutott ki a vébére. A selejtezők elején borzalmasan játszottak. Akkor fordult a sorsuk, amikor a gaboni elnök halála miatt elhalasztották a soros meccsüket. Lehet kombinálni. Nyugodtan lehet kombinálni, mert a meccs dögunalom, a Fogatlan Oroszlánok és a Töketlen Szamurájok küzdenek egymással, és ha nem lenne ennyi japán meg néger (bocs, kameruni) a pályán, azt hihetném, hogy egy Haladás – Pápa magyar bajnokit nézek. A két kapus próbál színt vinni a játékba. A kameruni egy rövid harcművészeti bemutatóval, a japán freestyle repülőmutatványokkal szórakoztatja a nagyérdeműt. Japán belövi az első helyzetét, Kamerun fiai ötlettelenül próbálkoznak, a vége felé már csak egy japán öngólban bízhatnak. Nem tudom eldönteni, hogy tényleg ennyire szarok-e, vagy csak kevés pénzt kapnak. A bíró minden testi kontaktusnál a sípjába fúj. Vagy homofób, vagy a portugál bajnokságon szocializálódott.
Villáminterjú Paul Le Guen kameruni szövetségi kapitánnyal.
Monsieur Le Guen, tudja miért nevezik a kameruni válogatottat Szelídíthetetlen Oroszlánoknak?
Nem.
Köszönöm az interjút.


Az E csoport állása:
Hollandia 3 2:0
Japán 3 1:0
Kamerun 0 0:1
Dánia 0 0:2

Este, végre már nyugodt körülmények között, Olaszország – Paraguay.
Ráhangolódásnak beteszek egy Adriano Celentano CD-t, kibontok egy 6,5 decis Nastro Azzurrót, és fazonírozom a borostámat.
Az olaszok még mindig tudnak hangosan és hamisan himnuszt énekelni, de azért nem olyan erős ez a csapat, mint négy éve. Van sok fiatal Juvés, nincs Totti, Del Piero, Pirlo, Gattuso. De Rossi Rumcájsznak álcázza magát. Szakadó eső.
Az első húsz percben Olaszország meglepőn erőszakos és attraktív támadó játékot mutat be, Paraguay meg nem megy a szomszédba. De a mexikói bíró hagyja. Azért ez minimum érdekes bíróküldés FIFA-nagytestvértől. A 20. perc környékén jutnak el először az olasz kapuig, és akkor gólt is lőnek. Cannavaro elfelejt felugrani egy beívelésnél, gondolatban már Dubaiban jár. Furcsa, mert egyébként szinte 2006-os önmagát idézi. Azért ez a paraguayi támadójáték egyszerű, mint egy bot: átrúgják a középpályát, hogy Barrios az új csodacsatáruk kezdjen valamit a labdával. De Barrios ma nem csoda, még csak csatár sem.
A második félidőben nyomnak az olaszok, cserélgetnek. Bejön Camonaranesi, de csak azért, hogy faultoljon egy csúnyát. Valószínű még egy 95-ös argentin bajnoki miatt vett elégtételt. Argentinok itt is, ott is, és egy argentin nem felejt. Az egyetlen értelmes csere Di Natale, vele veszélyesebbek az olaszok. Paraguay is cserél, jön a japán lányok bálványa Santa Cruz és Cardoso, ők is nyerni akarnak, a csoportelső alighanem elkerüli Hollandiát. Végül olasz egyenlítés lesz belőle, és az ember legyinthetne, hogy a szokásos olasz iksz, de ez nem olyan volt. És ezért most szimpatikus lett Olaszország.

Villáminterjú Fabio Cannavaro olasz labdarúgóval:
Fabio, már több mint 3000 percet játszottál párban Giorgioval (Chiellini – a szerk.), hogy a Boldogságos Szűz Máriába nem tudjátok, hova fog helyezkedni a másik?
Nem tudom.
Hát, köszönöm szépen!


Ötödik játéknap:
Ma iskolai évzáró, és nagyobbik gyermek táborba szállítása, úgyhogy megint felvételről mennek a meccsek. Tényleg, nem tudja véletlenül valaki, ki volt az, aki kitalálta, hogy a tanévnek 15-én kell befejeződni, bármilyen napra esik is. Lenne hozzá egy-két szavam.
Új-Zéland – Szlovákia meccsel nyitunk, és rögtön az elején ér egy csalódás: nincs maori tánc, mint a rögbi meccsek előtt.
Szlovákiában állítólag nincs fociláz. Ide nekem ezt a problémát!
Somostól megtudjuk, hogy nagyon hideg van, de azt nem, hogy ez hány fokot is jelent, az edzők mindenesetre zakóban nézelődnek. Az szlovák edző, Weiss, is volt válogatott, meg az ő papája is, és most a fia is az. A kis Weiss nem tegezheti a papát az edzésen. Talán a bizonyítási vágy teszi, talán az atyai pofontól való félelem, de ő a legaktívabb a szlovák csapatban. Hamsíkot csak a haja miatt lehet észrevenni. Az első szlovák helyzet a 25. percben, az első új-zélandi kapuralövés a 37. percben esik, ezzel el is mondtam mindent a meccsről. Paston kapus rúg egy akkora luftot, hogy a lába hazáig száll.
Kéne ide is két színes golyó, mint a birkózásban patthelyzetnél. Aki nyer a sorsolásnál, kap egy gólt ajándékba, aztán lehet kezdeni focizni.
A második félidőben az m1 tévedésből az első félidő ismétlését adja. Nem, mégsem, Vittek fejel egy gól. Szlovák örömködés, aztán visszaállnak. Értehetetlen, nekik ezek a meccsen kéne gólarányt javítani, de nem csinálnak semmit. Az zélandiak csak ívelgetnek, aztán a 93. percben egy ívelés pont ráesik a csatáruk fejére, kiegyenlítenek. Szlovákia megdolgozott ezért a szívásért.

Villáminterjú Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel.
Miniszterelnök Úr, gratulált szlovák kollégájának az Új-Zéland elleni bravúros döntetlenhez?
Igen. :)
Köszönöm az interjút.


Délután Elefántcsontpart – Portugália. Reménykedek némi fociban.
A 7. percben döntöm el végleg, hogy az elefántoknak szurkolok, amikor C. Ronaldo, ahelyett, hogy kapura húzna egy labdával, hatalmasat repül, hogy besárgítsa Zokorát. Utána meg rúg egy zúgó kapufát. Tud ez a fiú, csak ne lenne annyira ellenszenves. Megint CR. Most tényleg fölrúgják, de még ő kap sárgát hisztizésért. Ez a Larionda nevű bíró úgy hülye, ahogy van. És innentől Ronaldo eltűnik a pályáról csak akkor látjuk újra, amikor a második félidőben úgy ugrik fejest a fűbe, hogy a védő egy méterre van tőle. A szintén egy méterre álló partjelző beinti a szabálytalanságot. Hihetetlen.
Labdavesztés után mindkét csapat visszaáll a saját térfelére, nincs letámadás, nincs semmi, akár sakkozhatnának is. Sok a csúnya falt, még több a duma. Kevés a helyzet, sőt nincs is.
Vagy nagyobb pálya kéne, vagy kevesebb játékos, annyira nincs tér, hogy az már döbbenet.
A második félidőben följebb jönnek az elefántok, letámadnak, ebből aztán lesz néhány helyzet. Erre bejön Deco helyett Tiago. Fő a biztonság. Jön Drogba is, a világ két színészóriása egyszerre a pályán, mégsem történik semmi. Null-null, nihil.

Villáminterjú Cristiano Ronaldo portugál labdarúgóval.
Cristiano, jársz színiiskolába?
Nem.
Pedig kéne. Köszönöm az interjút.


Este a brazilok. Észak-Koreával. Országos egyes. Elvileg csak idő kérdése a brazil gól.
A 20. perc környékén kezdek el dünnyögni. Nincs szamba. De még csak salsa sem. Eddig Dunga kabátja keltette a legnagyobb feltűnést. Kaká olyan mint a neve. Ronaldinhót meg el sem hozták. Patót sem, ezt a Fabiano gyereket meg ki nem állhatom. Olyan egy dunga ez a Dunga.
Egyébként Észak-Korea nem is rossz, jól kontráznak, nem lesz belőlük pofozógép még ebben a csoportban sem. Mi lenne, ha még egyesülnének is. A kis kopaszra nyírt főhadnagy kimondottan ügyes. Három (!) faulttal hozzák az első félidőt.
Aztán Maicon az 55. percben gólt lő az alapvonalról. Amíg a többiek a középkezdéssel bíbelődnek, az észak-koreai kapus kiszalad az oldalvonalhoz, és politikai menedékjogot kér a magyar partjelzőtől.
A brazilok megnyugszanak, van már egy kis szamba is, jön még egy szép gól, meg egy szép(ítő) koreai gól is. És vége. Mondom, országos egyes.

Villáminterjú Dzsong Te Sze észak-koreai labdarúgóval.
Ön Japánban született, van dél-koreai állampolgársága is, mégis az észak-koreai válogatottban játszik. Melyik ország hírszerzésének dolgozik?

Köszönöm az interjút.

Hatodik játéknap. 
Az első kör utolsó napja. Ma minden csapat túlesik a bemutatkozáson. Kezdésnek latin-amerikai derbi: Chile – Honduras. Hiányzik nekem ebből a chilei csapatból a Banderas-arcú Salas, de hát már öreg. Rögtön az elején van egy olyan műesés, mint C. Ronaldóé, sehol a védő, fejes a fűbe, partjelző jelez, én meg dühöngök. Ezeket a színészi produkciókat tévéfelvétel alapján lehetne büntetni. Ha kapnának egy meccs eltiltást, jobban megfontolnák a légi parádét. Szerencsére ez elmúlik és egy egész jó kis férfias meccs kerekedik. Olyan átlagosan jó, de ezen a vébén ezt is meg kell becsülni. Viszont nehéz írni róla, nincs parádé, de nem is nagyon lehet cikizni a csapatokat. Chile jobb, és nyerni akar, bevállalják a letámadást is. Kockázatos dolog, és elég sok szabálytalansággal jár, de legalább nem alattomosan, Sabrosa sub rosa faultolnak. Nincs időhúzás, tilitoli, ha megvan a labda mindkét csapat kapura tör, a chileiek időnként még szépen is törnek, a vezetés után sem állnak vissza. A vébé eddigi legharcosabb kis csapatát látjuk. Red Hot Chile Peppers. Hondurasnak sincs oka szégyenkezni, amit tudnak, megcsinálják. És övék az eddigi legviccesebb játékosnév: Georgie Welcome, és a legvagányabb séró: Walter Martinez. 

Villáminterjú BucimaciT5000 tévénézővel. Kedves BucimaciT5000, az hagyján, hogy sms-t küldesz egy tévéműsornak, de hogy lehet olyan baromságot írni, hogy nem tetszik Chile agresszív letámadása? Hát normális vagy? 
Nem. 
Na azért! Köszönöm az interjút. 

Jönnek a spanyolok! Sok millió ember várt már erre, talán a svájciak kivételével mindenki. A kispadokon két „tapasztalt szakember” a rajzfilmfigura-arcú Del Bosque, és egy Ottmar, ami alighanem a leghülyébb név a világon. Svájc tartalékos, bár ha jól tudom, ott törvényileg mindenki tartalékos. A spanyolok 4-1-4-1-ben állnak föl. Ezek a fiúk elképesztően labda biztosak és remekül passzolnak, 10-15 átadásból jönnek föl, de ebben nincs semmi meglepő, abban annál inkább, hogy képtelenek helyzetbe kerülni. Az első komolyabb lehetőség csak a 25. percben adódik. Svájc szervezetten védekezik. (Svájci retesz, írhatnám, ha nem lenne önbecsülés is a világon.) Senderos olyan lelkes, hogy még csapattársát is szereli, és ebbe belesérül. Még jó, hogy a másik nem. A második félidőben jön a hidegzuhanymeglepetésváratlanfordulat: Svájc gólt lő. Mit gólt! Egy Jackie Chan filmbe illő akciógólt! A lassítás után mégis inkább John Woo-ra szavazok. A spanyolok jönnek, de nem mennek. Benaglio (svájci kapus) magabiztos, mint egy svájci óra. Xabi Alonso majdnem eltöri a keresztlécet, aztán Derdiyok csinál bohócot Pique-ből és Puyolból, de kapufára lövi. Már Svájcnak drukkolok. Mire hosszabbít öt percet ez az állat? Vége, Ottmar diszkréten elmosolyodik. Este rotyogni fog a sajtfondü, és patakokban folyik majd a friss tej. Kell az, hogy ne mindig a jobb csapat győzzön, hogy megmaradjon a népmesei elem a fociban. Részlet a La Verdad Desnuda bulvárlap 50 spanyol hírességhez intézett körkérdéséből: Mi jut eszébe arról a szóról, hogy szopás? Vicente Del Bosque spanyol szövetségi kapitány: Nekem Svájc. Ezzel a két meccsel vége az első csoportkörnek, hát, mint mondjak, elég siralmas volt. Másfeles gólátlag. Na majd mostantól! Dél-Afrika – Uruguay. Szimpatikus csapat ez a Bafana Bafana, a fiúk énekelnek a játékos kijáróban. Uruguay kevésbé az, de jobbak, és hogy ne legyenek kétségeink a szándékaik felől három csatárral kezdenek. Ezen a meccsen látszik, hogy tudnak támadni is. Forlán lő egy hatalmas gólt, szerencséje is van, kicsit megpattan, így aztán tényleg védhetetlen. Most majd kiderül, hogy működik-e a dél-afrikai varázslás. Hát nem. Mphela hiába gyorsabb labdával, mint a védők nélküle, egész meccsen nem kap egyetlen használható labdát sem. Pienaar, a legmagasabban jegyzett dél-afrikai olyan, mint a lófütty. Az első félidőben még a kaput sem találják el. A másodikban ugyanez van, csak még nyomasztóbb az uruk fölénye. Suarez esik el a kapus lábában, 11-es és kiállítás, de azért az döbbenet, hogy mennyire nem is akart továbbmenni. Eddig sem volt esélye a hazaiaknak, de innentől végképp kész vannak, három a vége. Uruguay továbbjut. 

Villáminterjú Ángel María Villar Llona-val a FIFA Játékvetői Testületének elnökével: Senor Villar Llona, a szabálykönyvben és a játékvezetői utasításokban még mindig szerepel, hogy a tizenhatoson belüli szabálytalanságért a tizenegyes mellet piros lap is adható. Nem gondolja, hogy igazságtalan egy vétséget két büntetéssel sújtani? 
De igen. 
Köszönöm az interjút.

Hetedik játéknap:
Alighanem Afrika összes varázslója és sámánja azért imádkozott az utóbbi napokban, hogy ne csak a vébé kezdődjön el, hanem a foci is. Nos, a második csoportkörre elkezdődött. Mondtam én!

Argentína – Dél-Korea meccsel kezdünk.
Szerintem még néhány évtizednek el kell telni a 2002-es vébé után, hogy én  Dél-Koreának tudjak szurkolni, pláne Argentína ellen. Az egyik koreai játékos tisztelegve hallgatja a himnuszt, ilyet se láttam még.
Az argentinoknál Veron helyett Maxi a kezdőben. Vagy nem bír már két meccset egymás után az öreg, vagy Maradona is rájött, hogy jobban kell védekezni. Di Maria az első négy percben több mindent csinál, mint az előző meccsen. Higuain elseik a saját lábában. Jobbak az argentinok, de Korea rúg gólt. Kis szépséghiba, hogy önt.
Samuel megsérül, Maradona kis híján ölbe veszi, úgy vigasztalja. Messi hátul és középen játszik, ez nem az ő terepe, Tevezbe húszat rúgnak 30 másodperc alatt, Higuain fejére ráesik a labda. Máris 2:0. Lehet, hogy ez az argentin védelem lassú, de Koreának így is megoldhatatlan feladvány. Már éppen elkönyvelném, hogy ez sima lesz, amikor Demichelis ajándékozza meg góllal az ellenfelet. Hiába, így jár az, aki Bayern játékost tesz a csapatába.
A második félidőre megint Észak-Korea jön ki. Elkezdenek futni, vérszagra jőnek, helyzeteik is vannak. Maradona oxival tesz vissza egy labdát és beküldi a vejét. Utóbbi és Messi rúgat még két gólt Higuainnal, aki úgy ér el mesterhármast, hogy köze nincs hozzá. Az egyik talán les. Ezzel kapcsolatban Somos megajándékoz még minket egy szép mondattal: „ezen majd elvitatkoznak a teoretikusok”.

Villáminterjú Diego Maradona argentin szövetségi kaptánnyal.
Don Diego, gondolom, az Önt orrában vuvuzelával és egy nagy halom kokainnal ábrázoló kép aljas hamisítvány.
Dehogy!
Köszönöm az interjút.


Görögország – Nigéria. Rohanok haza, de lemaradok az első 15 percről. Rohanás közben azt azért konstatálom, hogy a Nyugati melletti közparkból beülős-kivetítős helyet csináltak.
Egyik csapat sem a szívem csücske, de akkor már inkább Nigéria.
A görögök az első meccsükön olyanok voltak, mint az antik szobrok: merevek és töketlenek. Most azért egy fokkal jobban játszanak, mégis Nigéria szerez vezetést, egy beívelés megy el mindenki mellet és beesik a hosszúsarokba. Na, innentől végük a görögöknek.
De: Kaita kakaskodik egy kicsit, Torosidis összeesik, kiállítás. A görögök rögtön cserélnek, bejön Samaras, három csatárral támadnak és egy megpattanó lövéssel egyenlítenek is. Mák, többszörösen.
A második félidő két nagy helyzettel kezdődik, de itt Enyama véd egy nagyot, ott Obasi nem találja el az üres kaput. Beszarás! Hát ezt nagyanyám is! Egész jó kis meccs lesz belőle, a görögök veszettül tekernek, és meg is nyerik. Nigéria alighanem kiesik.
Jézusmária, Görögország továbbjuthat!

Villáminterjú Sani Kaita nigériai labdarúgóval.
Sani, ugye nem felejtetted el bevenni a nyugtatódat a meccs előtt?
De igen.
Köszönöm az interjút. (Hogy az a jó nassarawai nagynénikéd!)


Este jönnek az én szívemnek egyik csücskei a franciák. A játékoskijáróban Barcás és Arsenalos játékosok fraternizálnak. Nézem az összeállítást és borzadok. Tessék már felfogni, hogy Abidal NEM középső védő! Marad az egy csatár (Anelka), marad a teljesen fogalmatlan Govou. Ribéryt behozza középre. Kakas legyek, ha ez működni fog!
Nem is működik. Hiába van mezőnyfölényben Franciaország, teljesen meddő ez a játék. Mexikó sokkal veszélyesebb, Sagna oldalán többször szépen elmennek. A francia támadók sokat váltogatják a helyüket, de csak ívelések vannak, pontos passzjáték, beindulások nincsenek. Anelka - Gignac csere. Elismerem, hogy elfogult vagyok Henryval, de ennél a Gignacnál benarkózva, összekötözött lábbal többet tud. Nem értem ezt a francia játékot, úgy általában az egy csatáros játékot nem értem.
Wenger a kommentátorállásban. Bárcsak a padnál lenne! Mexikó gólt lő. Les, de mindegy, igazából csak idő kérdése volt. El kell ismerni, jobbak. Henry és Cisse melegít a 85. perben. Röhej.
Úgy látszik a franciák ilyen ciklusokban gondolkoznak. 1998-ban nyertek, 2002-ben kiestek a csoportból, 2006-ban döntőt játszottak, 2010-ben kiesnek a csoportból. Bár matematikai esély még van.

Villáminrejú Raymond Domenech francia szövetségi kapitánnyal
Monsieur Domenech, meglepődne, ha most én addig rugdosnám seggbe Önt, amíg lélegzik?
Nem.
Akkor menjünk! 

Nyolcadik játéknap:
Ma egy értekezlet miatt nézem csúsztatva a meccseket, ahol többek közt a Márai-programról esett szó, úgyhogy kellőképpen föl vagyok spannolva mire a tévé elé kerülök.
Német – szerb derbi. Előbbiek a továbbjutásért játszanak, utóbbiak a túlélésért. Löw és stábja új szerkóban domborít, fehér póló, fekete kardigánnal, a fiam szerint olyan, mint egy néni.
Most majd kiderül, hogy tényleg annyira jók-e ezek a németek.
A két csapat tekintettel van borzolt idegeimre, szép csendesen tologatják a labdát. Hogy a szerbeknek ez miért jó, az nem világos. Lehet, hogy a foci miatt fogják újjászervezni Jugoszláviát.
A játékvezető igyekszik színt vinni a meccsbe, az őrült spanyol gyakorlatilag minden szabálytalanságért sárgát ad. Klosenak kettőt is. Mehet zuhanyozni a 35. percben. Ez nem igaz! Egy bíró igenis mérlegeljen, és ne nyúljon bele nekem ennyire egy meccsbe. Klose hármat szabálytalankodott a mezőnyben, nem hiszem, hogy ezért ki kéne valakit állítani.
A németeket annyira letöri a kiállítás, hogy két percen belül gólt kapnak. Meglékelt Germánia.
A második félidőben a szerbek visszaállnak, és várják, hogy a németek csináljanak valamit. Csinálnak is, nem az föladós fajta. De nem sokra mennének tíz emberrel, de Vidic megpróbál segíteni rajtuk. Ugyanaz történik, mint szerbek első meccsén: egy tök ártalmatlan beívelésbe beleüt kézzel! Ez valami szerb népszokás lehet. Az addig is szar Podolski kihagyja a 11-est.
A kutya Szerbia nem akar focizni! Úgy rúgnak két kapufát, hogy nem is támadnak. A németek cserélgetnek. Lőw lehozza Özilt, beküldi Marint. Hát normális ez? Nem. Nem is egyenlítenek. Lesz még kavarás ebben a csoportban. Is.

Villáminterjú Miroslav Klose német labdarúgóval.
Mirko, tudjuk, hogy nagy tisztelője vagy Kurt Vonnegut munkásságának. Az esélykiegyenlítés szellemében állíttattad ki magad?
Igen
Köszönöm az interjút.


A sokat ígérő Szlovénia – USA előtt elmegyünk a fiammal bringázni. Ki kell próbálni az új szerzeményt. Útközben többször is módosítunk a gyári beállításokon. Még jó hogy egész szerszámtáskát viszek magammal.
Na lássuk a meccset! Lehet, hogy megköveztek, de én az amiknak szurkolok, hogy verjék meg az első meccsen abszolút antifocit játszó szlovénokat, akik ahhoz képest, hogy milyen gyengék voltak, elég nagy arccal nyilatkoztak erről a meccsről. A nagy arcukból Clint Dempsey farag, aki lekönyököli az első útjába akadó szlovént, csak hogy tudja merre hány méter. Ilyen névvel mondjuk nem csoda, hogy kissé vehemens ember. A nézőtéren két Elvis, George Washington és Abe Lincoln.
Szlovénia jobban kezd, gyorsan vezetést is szerez, az amiknál egyszerűen nincs labda. Nincs kidolgozott támadásuk. A másik oldalon Novakovic túl sok Inzaghi-videót nézett, rendszeresen lesen marad. A fiam már megunta a vébét, autóskártya és meccsnézés lesz a kompromisszum. A félidő végén följönnek az amerikaiak, de ők kapnak gólt. Ez a Kek nevű szlovén edző milyen egy savanyújóska baszdmeg! Ha az én csapatom lőne gólt (kettőt!), én kirohannék a világból, ez meg úgy néz, mint aki szarba lépett.
Már-már egy szlovén – görög negyeddöntőt vizionálok, de ez nem lehet, ugye nem?
Második félidő: Góóóól! Donovan szépít egy hatalmas góllal. Gyerünk már!
Az amikat átszervezték két cserével, így sokkal jobbak, a szlovénok időt húznak, de Bradley egyenlít. Yipppiájjjééé! A szlovénok már rugdosódnak is, érzik a vesztüket, és meg is van. 3:2!!! De nem adja meg a bíró. De hát miért??? Beívelés volt, szokás szerint mindenki fogott mindenkit. Nem értem. Marad a döntetlen. Anglia köszöni szépen.

Villáminterjú Clint Dempsey amerikai labdarúgóval:
Clint, rokonod neked Jack Dempsey, a Manassai Gladiátor?
Nem.
Pedig azt hittem. Köszönöm az interjút.


Este jönnek az én angoljaim az algérok ellen. Sima ügy!(nek kellene lennie)
A kapuban James, a nézőtéren vagy húszezer himnuszt éneklő angol + két herceg. Még épp csak elkezdődik a meccs, amikor:„Hiba a közvetítővonalban”. Már másodszor. Mi van már, visszajöttek a kommunisták?
Eltelik csendben húsz perc. Hát, nincs az a nagy angol hengerelés. Annyira nincs, hogy az algériaiak kapuján békésen szundikál valami helyi madár. Vagy fél óra kell, hogy az angolok belemelegedjenek, de Oscar Wilde népétől azért többet várnék.. Algéria meg egyáltalán nem rossz. Mondjuk támadásban veszélytelenek.
A meccset egyébként az az üzbég bíró vezeti, aki már a nyitómeccsen is nagyon jó volt. Engedi a kemény játékot, de amit kell, azt lefújja. Döntőt neki!
Gerrard és Lampard nulla, Rooney eltűnik. Töketlenkedés, pontatlan passzok. Nem tudnak egy tisztességes szögletet rúgni, Becks agyvérzést kap a kispadon. Ennyire nem rosszak persze, csak a düh beszél belőlem. Az angolok ma voltak olyanok, mint a legtöbb csapat az első fordulóban. Szlovéniát meg kell verni. Nagyon.

Villáminterjú Gera Zoltánnal a Fulham magyar labdarúgójával:
Zoli, igaz, hogy Fabio Capello felhívott a szünetben, hogy vállalnád-e az angol válogatottságot?
Igen.
Köszönöm az interjút.

Kilencedik játéknap:
Szombat délutáni nyugodt meccsnézés. Ezzel szemben élesedő küzdelem, győztesek csatája, meg ilyenek.
Hollandia – Japán. A hollandok jakuzája De Jong már az első percben balhézik, aztán Van Persie karatézza le az egyik japán védőt. Felkészültek az ellenfélből.
A japánok annyira félnek tőle, hogy egy az egyben átjátsszák őket, hogy elég messzire védekeznek a hollandoktól. Így viszont úgy passzolják ki őket, mintha rugósfoci bábuk lennék. Legalábbis így tűnik, de miután a hollandok semmire nem mennek, kezdem azt hinni, hogy ez a védekezés nagyon is ki van találva. A japánok csak elvétve kelnek át a felező vonalon, a hollandokról mondjuk azt, hogy türelmesen játszanak, és akkor nem bántunk meg senkit. Szép lassan ebéd utáni szundikálásba merülök, és színes tulipánokról álmodok, amiket lenyakaznak a szamurájok. A félidő végére feljavulnak a japánok, kontrázni is mernek, több a kapura lövésük, mint Hollandiának. Ugyanaz a meccs, mint a dánok ellen. A japánok Ázsia dánjai, vagy fordítva. Egy ilyen meccsen még csak szurkolni sem lehet. Most őszintén, kinek?
Aztán a második félidő elején megint jön egy potya. Sneijder ellövi, a japán kapus meg elugrik a labda elől, nehogy eltalálja. Itt a vége, fuss el véle. Támadgatnak a japánok, a végén majdnem találnak is egy gólt, de csak majdnem.

Villáminterjú Robin Van Persie holland labdarúgóval:
Robin, lenyűgöző volt az az esésed, ami után egyik lábaddal földközelben, a másikkal fejmagasságban megrúgtad a rád rontó japánt. Sokat gyakorolod edzésen?
Igen.
Köszönöm az interjút.


Az ausztrál – ghánai meccsen majd kiderül, hogy valóban olyan szarok-e az auszik mint amilyennek a németek ellen tűntek. Az első tíz perc alapján igen. És nem csak ők, Ghána is. 10 fehérmezes és 10 sárgamezes ember végez rendezetlen mozgást egy labda segítségével, mert ezt azért focinak ne nevezzük.
Aztán egy szabadrúgás kijön a kapusról (már megint) és vezet Ausztrália. Na, csak lesz valami!
Az ausziknál játszik az összefoltozott Kewell, aki 2010-ben összesen ötvenvalahány percet volt pályán. Mensah utolsó védőként sarokkal kioszt egy kötényt. Gyönyörű és rettentő kockázatos, az ilyenekért lehet szeretni az afrikai focit. Nyom Ghána. Gyan, Ayew és Boateng pazarul játszik.
Aztán Ghána kap egy tizenegyes – kiállítás kombót Kewell kezezése miatt. Gyan bevágja, lehet menni táncolni.
Ghána fölényben van, szépen is játszik, de nem elég hatékony, az ausztrálok csak védekeznek, de csoda lenne, ha kihúznák. A végjátékra azonban ők is rájönnek, hogy itt nyerniük kéne, ha akarnak még valamit. Behoznak két csatárt, és ezzel annyira megzavarják az egyre idegesebb ghánaiakat, hogy övék lesz a félidő vége. Na gyerünk kengurúzabálók!
Jesszus, mekkora ausztrál helyzet!! Ó, ha nem pont a jobbhátvéd kerül oda! Az utolsó három percben Ghána húszadszorra is megnyerhetné ezt a mecset, de iksz marad.
Németország, kösd föl a gatyád!

Villáminterjú Roberto Rosetti olasz játékvezetővel:
Signor Rosetti, nem tud éjszaka aludni, ha nem rendel hátra egy méterrel minden szabadrúgást és bedobást?
Nem.
Köszönöm az interjút.


A dán – kameruni a vesztesek meccse, aki itt kikap, az alighanem elszáll. Mindkét csapat átalakult. A dánoknál a kezdőben van Thomasson és Grönkjaer. A kameruniaknál bekerült Geremi, Alex Song és Emana is. Ezzel a szerkezet is módosult. Alighanem a játékosok megpuccsolták Le Guent, aki legalább akkora edző, mint Lothar Matthäus vagy Erwin Koeman.
Na, itt végre mindkét csapat úgy játszik, mint aki nyerni akar. Kamerun kezd jobban (ez egy egész más csapat, mint amit az első meccsen láttunk) de Rommedahl hagy ki egy nagy helyzetet.
Úristen Kjaer mit csinál?? Elpasszolja magát a tizenhatos előtt, Eto’o meg bevágja. És majdnem kirohan a stadionból. Akkora feszültség tör ki ebből az emberből, hogy az egész stadiont ki lehetne világítani vele.
Aztán Kjaer ad egy hatvan méteres állompasszt, Rommedahl centerez, Bendtner belövi. Egyenlít Dánia! Gyönyörű kontra volt! Gyö-nyö-rűűű!
Nagy párbaj ez! Thomasson kerül ziccerbe, de Song blokkolja az üres kapura tartó lövést, rohanás a másik oldalra, Eto’o lő kapufát, megint rohannak, Bendtner kerül helyzetbe, át a másik oldalra Emana ziccer. Huhuhúú, mi van itt emberek! Ez két perc alatt történt, hosszabb idő elmondani.
10 – 8 a kapura lövések aránya a félidőben, és ezek nagyrészt találtak is.
A második félidőben szerencsére ugyanez megy. Nagyon nagy meccs, hagyják egymást játszani, alig van szabálytalanság.
Hatalmas kameruni helyzet, de megkontrázzák a dánok, Rommedahl megveri a védőjét, góóóól! Fordít Dánia. Kamerun rengeteg helyzetet puskáz el, Dánia szinte tökéletes kontrákat vezet, és ezzel nyernek. Racionális európai felem lelkes, érzelmes afrikai felem végtelenül szomorú.

Villáminterjú Samuel Eto’o kameruni labdarúgóval.
Samuel, a vébé előtt egy-egy értékes svájci órával próbáltad fokozni társaid harci kedvét. Most jól játszottatok, mégis kikaptatok. Megkapják a többiek a Ferrarikat?
Nem.
Köszönöm az interjút.


Tizedik játéknap:
Vasárnapi ebéd után Szlovákia – Paraguay.
Teli hassal nem jó meccset nézni, legalábbis ilyen unalmasat. Ez a Paraguay jó csapat, simán lenyomja a szlovákokat, akik annyira nullák, hogy senki nem venné észre, ha a magyar válogatott játszana helyettük. Nincs különösebb foci az elején, Paraguay fölényben van, félig-meddig már alszom, csak arra rezzenek föl, hogy Somos rendszeresen leuruguayozza Paraguayt.
Nagy halom vasalnivaló néz rám vádlón az egyik fotelból. Na jó, ezt a meccset vasalás közben is lehet nézni, legalább nem alszom bele.
Egy kicsit agresszívebben visszatámadnak a paraguayiak és már vezetnek is, Vera (nem lány) jobb külsővel elcsavarja a kapus mellett. Na, ez legalább szép volt! Szlovákia nem tud, Paraguay innentől már nem nagyon akar focizni. Félgőzzel is tartják az eredményt, aztán a végén benyomnak még egyet. A vicc az, hogy ez a vacak szlovák csapat még így is továbbjuthat.
Somos még beszól Verának, hogy indulhatna a ronda szakállasok versenyében Onyevuval és De Rossival. Neked meg a jó édes simára borotvált nagynénikédet, te Somos. Tanulj meg közvetíteni!
A meccs után Robert Fico telefonon hívja Orbán Viktort, és felajánlja fele királyságát Geráért és Németh Krisztiánért.

Villáminterjú Marek Hamsik szlovák labdarúgóval:
Marek, téged tartanak a szlovák labdarúgás legnagyobb ígéretének. Meg tudnád magyarázni, hogy miért?
Nem.
Köszönöm az interjút.


Az olasz – új-zélandi meccs papíron ugye elég egyértelmű, de a focit nem papíron játsszák. Az olaszoknál nincs a kezdőben Di Natale. Érthetetlen.
Új-Zélandon meg fociláz van. Érthető. A nemzeti intézménynek számító rögbi csapatuk, az All Blacks, a focicsapat, az All Whites, mezében edzett. Ennyire. (Azt mondjuk nem tudom hogy fértek bele.) A szlovákok ellen kiharcolt döntetlen után többen nézték a reggeli tévéműsort Új-Zélandon, mint Diana halála után. Nézőcsúcs. Ennyire. És a újzélandok meglepetésre készülnek. És nem beszélnek a levegőbe. Nem is olyan régen megszorongatták már ezt az olasz csapatot. Háromszor is vezettek ellenük, igaz, a végén Olaszország nyert 4:3-ra.
Na nézzük mi lesz ebből!
7. perc, beívelés. Cannavarooooo! Mit csinál ez már megint?! Leveszi a labdát Smeltznek, az meg begurítja. Vezet Új-Zéland!
Mennek az olaszok, de nem megy a játék. Van egy pár jó átlövésük. Zambrotta aztán Marchetti. Uh, ez mekkora lövés! De kapufa. Megúszták a kivik.
A két szélső hátvéd Zambrotta és Criscito lehetne a kulcsa az olasz játéknak, de egyik sem vállalkozik eleget. Aztán egy beívelés után De Rossi esik össze. Na jó, meg lehetett adni! Iaquinta bevágja. Megvan az egyenlítés.
Szünet után cserélget Lippi. Jön Di Natale, Camoranesi, sőt Pazzini is, de nem mennek velük sem semmire. Annyira bepréselik az új-zélandiakat, hogy laposan fognak lejönni a pályáról. Nem szép a kivik játéka, de hősies. A kapusuk meg hibátlan, könnyedén szedi le az olasz beíveléseket. Egyre idegesebbek az olaszok. Most jön ki annak a hátránya, hogy az olaszok mind otthon játszanak. Nem tudnak mást, mint a Serie A-focit. Lassú, körülményes, nem húzzák meg a széleket az alapvonalig.
Aztán egy előrevágott labdával Woooood! Majdnem belőtte az utolsó percben! Csúnyán átfűzte Cannavarót. Ezek az angol másod- harmadosztályban meg félprofi új-zélandi csapatokba játszó fiúk pontot foghatnak a világbajnokon!
Kész! Vége! Lefújta! Megcsinálták! Új-Zélandon ma korábban fog felkelni a nap.

Villáminterjú Marcello Lippi olasz szövetségi kapitánnyal:
Signor Lippi, körülnézett már állásügyben?
Igen.
Köszönöm az interjút.


A vébé legnagyobb meglepetése után este jönnek a brazilok az elefántok ellen, akik elég furán festenek ebben az elszabott Fradi-mezben. Na, ez akár csemege is lehet.
De nem az. Az első húsz perc majdnem olyan vacak, mint a szlovákok meccse. Én még ilyen unalmas brazil válogatottat nem láttam!
Na talán most! Kaká ad egy nagy passzt, Fabianoooo! Hú, ez szép volt. Ezt bevágta rendesen. Innentől nyugodtan játszhatnak a brazilok, ez az Elefántcsontpart egyáltalán nem dübörög. Viszont rugdosnak rendesen. Nem labdát, embert.
A második félidő elejét megnyomják a brazilok. Fabiano kap egy labdát. Hoppá egy esernyő, hoppá még egy! De kéz! Kéz! Kéz! De megadja. Szép gól volt, kár, hogy mind a két kezét használta hozzá. Izgalom már nincs, az mondjuk eddig sem volt. Még Kaká villant egy szép passzt, Elano belövi, cserébe szétrúgják a sípcsontját. Semmi. Yaya Touré rajzol egy labdát Drogba fejére, szépít Elefántcsontpart,  és még kiállíttatják Kakát. Van nagyobb színész Drogbánál. De hát ez vicc, röhej! A francia bíró egy segg.

Villáminterjú Zinedine Zidane világ- és Európa-bajnok, BL- és UEFA-kupa győztes, háromszor a világ legjobbjának választott, egykori francia válogatottal:
Zizou, láttuk, hogy a díszpáholyból együtt távoztatok Luís Figoval. Talán a visszatérésre készültök?
Igen.
Hála Istennek! 


Tizenegyedik játéknap:
Haj bezselézve, frizura belőve: Hajrá Portugália! És hajrá Észak-Korea! A kis vörösök szimpatikusak voltak Brazília ellen. Nem bújtak bunkerbe, és most sem fognak.
A portugáloknak nagyon kell ez a meccs, úgyhogy tekerniük kell, az észak-koreaiak meg csak a csoportköt után disszidálnak majd. Jó meccs lesz!
Portugália irányít, mi sem természetesebb, de jól kontráznak a koreaiak. Gyorsak, jól fordulnak, futnak üresbe, bírják az esőt. Ügyes! Határozottan ügyes!
Portugál szöglet, kapus kirepül, de csak a rádióadást zavarja. Üresen fejelhet Carvalhoooo! Kapufa! Pár perc múlva Tiago futtatja lyukra Meirelest… 1:0 Nem mondom, hogy eldőlt, de sanszos.
Miguel próbál bokát törni, csak hogy ne szeressük annyira Portugáliát, de a bíró még csak le se fújja. Almeida a leglassabb csatár, aki európai válogatottban játszik. Na jó, talán Torghelle lassabb.
A második félidő az első folyatatása. Hehe. Portugália hét perc alatt berámol hármat a teljesen szétesett Koreának. Csak nehogy munkatáborba küldjék a fiúkat!
Szép gólokat rúgnak. Most Meireles adja a passzt, Simao felbőrözi a kapust: 2:0. Szép, naggyon szép! Aztán Almeida marad üresen és befejeli: 3:0. Tiagooo! 4:0.
Nem hiányzik ebből a portugál  csapatból Deco. Tiago és Meireles többet vállal így, és gyorsabban hozzák át a labdát a középpályán, hogy nem megy át minden támadás Decon.
Carvalho próbál stoplival borotválni, de szerencsére Te Sze még időben elkapja a fejét. Ezért sem jár lap. Aztán megint Carvalho alakít: egy beívelésnél letépi a mezt az egyik koreairól. 11-es!!! De nem a chilei bírónál. Igazán megadhatta volna, Korea megérdemelné a szépítést.
5:0 Liedson.
6:0 C. Ronaldo. Vicces gól. Előbb a tarkójára pattan, onnan a fejére, onnan eléje, begurítja. Mosolyog. Már-már szimpatikus.
7:0 megint Tiago. A végére valami nagyon apróra darált ázsiai kaját csináltak Koreából.

Villáminterjú Kim Jong Hun észak-koreai szövetségi kapitánnyal.
Kim elvtárs, igaz, hogy négy játékosa disszidált, és a mind a huszonhárom játékos részvételével megtartott sajtótájékoztatón helyetteseket ültetett a mikrofonok elé?
Határozottan cáfolom ezeket a minden alapot nélkülöző találgatásokat!
Köszönöm az interjút.


Chile – Svájc. Játszik Frei, nem játszik Barnetta. Mi van, sérült?
Ha Svájc nyer, már-már továbbjutónak érezheti magát. De nem fog. Chile jobb. Agresszív letámadást várok tőlük.
Meg is van, Svájc alig jön át a félpályán. Két érthetetlen sárga rögtön a meccs elején. Az első 15 percből 5 a bíróról szól. Utálom az ilyen fontoskodó pojácákat. Tudom, hogy nem vezethet minden meccset Ravshan Irmatov, de jó lenne.
Sajnos Chile közel sem olyan veszélyes, mint Honduras ellen. Nem elég pontos a játék. Svájc tömörül, mint a jó sajt.
A Barnetta helyén játszó Behrami magánszáma következik: kétszer is hátraüt. Ez ennél a bírónál tuti lap. Piros! Az ostoba! Mármint Behrami.
Most meg beáll Barnetta Frei helyett. Hát mégse sérült??? Akkor mi volt ez a nagy taktikai húzás? He, Ottmar?
Ezek után ez a svájci csapat el nem mozdul a tizenhatosa elől, az ziher.
2. félidő: Chile tanácstalan, de nagyon. Bielsa egyre őrültebb szemekkel nézi a pályát, maga elé dörmög. Aztán jön egy nagy passz a szélre. Nem volt les?! Visszalövik, Gonzalez, Góól, Góól, végre begyötörték!  Pár perc múlva Paredes hagy ki egy kihagyhatatlan helyzetet, aztán ezt megismétli még egyszer. Bravúr a javából.
Némileg kijjebb jönnek a svájciak. Végigvisznek egy szép támadást. Sarokpassz a tizenhatoson belül, Derdiyok, mellé! Egyenlíthettek volna a 90. percben. Ottmar Hitzfeld rúdtáncol a kispadnál.

Villáminterjú Khalil Al Ghamdi szaúd-arábiai játékvetővel
Bírósporttárs, sikerült megdönteni az ázsiai játékvezető által egy meccsen kiosztott sárgalapok rekordját?
Igen!
Köszönöm az interjút.


Spanyolország – Honduras zárja a napot. A spanyoloknak nyerni kell. Nyerni fognak. Dávid és Góliát, meg hasonló közhelyek.
Két csatárra állnak át: pályán van Villa és Torres is. David Silva helyett Navas. De miért nem az én kedvencem, Cesc? Mester?
Az első hét perc spanyol mérlege:
1 db meg nem adott 11-es (kezezés)
1 db elpuskázott tiszta lövőhelyzet (Torres)
1 db kapufa (Villa)
Torres játszik középen, Villa inkább balról indul befelé. Éppen indul! Egy jó csel, belép a tizenhatosra, még egy csel, estében lő, góóól!  Na most már lehet nyugodtan focizni. Élvezetes meccs, mert Honduras nem az a 10 emberrel bekkelő csapat. Xavi kerül nagy helyzetbe, de fejelni kéne, és az nem az ő műfaja.
A spanyolok majdnem minden támadásból helyzetbe kerülnek, de Torres és Ramos mindent kihagynak, egyelőre.
Villa ellenőrzi, hogy mosott-e fogat a hondurasi játékos. Ennél kevesebbért is állítottak már ki ezen a vébén, de maradhat.
A 2. félidő elején bebiztosítják a spanyolok. Honduras támad, de fönnragadnak a spanyol kapunál, jön a kontra, és Villa belövi.
Nem sokkal később Navas harcol ki egy tizenegyest. Villanak adják, legyen meg a mesterhármas. Megnézi, nekifut, ellövi. Mellé! Aztán mondja a magáét, felemlegetve talán az összes szenteket és az anarchizmus nagyjait.
Lőhetnének még több gólt, de sokszor még a legjobb helyzetből is továbbpasszolják.
Xavi helyett  Fabregas. Egyik kedvenc helyett a másik. Cesc férfias szakállal jelentkezik és kis híján második érintésből gólt lő, de marad az eredmény. Még meg kell verni Chilét.

Villáminterjú David Villa spanyol labdarúgóval.
David, sajnos nem tudok spanyolul szájról olvasni. Megosztanád a magyar olvasókkal, hogy mit mondtál a kihagyott tizenegyes után?
Nem.
Köszönöm az interjút. 


12. játéknap:
Dél-Afrika – Franciaország és Uruguay - Mexikó
Na, kezdődik az utolsó csoportkör, párhuzamos meccsek, meg az igazság pillanata. Rohanok is haza, nehogy lemaradjak a pillanatról. Mire bekapcsolom a tévét már vezet Dél-Afrika. Na basszus! Éppen ismétlik a gólt: Lloris katasztrofálisan jön ki egy beívelt labdára. Az afrikai meg támaszkodik a védőjére, ez szabálytalan! Megadja a kolumbiai bíró, ennyi jár a házigazdának.
Henry most sem játszik. A franciáknál áll a bál, keringőzik a király. De gondolom, ezt mindenik tudja. Anelkát hazazavarták, az eddigi kezdők egy részét (bosszúból) kihagyta Domenech.
Közben izzítom a számítógépet, azon nézem a párhuzamosan a másik meccset. 0:0, naná. Egyik szemem itt, másik ott, egy kaméleon hozzám képest béna kezdő. De azért a franciákat nézem többet, lehet hogy mazochista dolog, de itt van izgalom.
Gourcuff kap pirosat könyöklésért! Nézem a lassításokat és nem hiszem el, hogy ezért kiállították. Tényleg fönt volt a könyöke, de végig a labdát nézte, amit el akart fejelni, semmi szándékos nem volt benne, egy meccsen tíz ilyen ütközés van. MacBeth Sibaya (egyébként szép név!) persze haldoklik. Hosszas konzílium, hordágy, temetkezési vállalkozó, aztán egy perc múlva visszaáll. Naná! Szóval, ilyenkor én a színészkedő játékosnak is kiosztanék egy sárgát, és ezt nem csak e miatt az eset miatt mondom. Mindegy, Dél-Afrika megkapta a bírói segítséget, most már csak élni kellene vele.
Rúgnak is még egyet, pontosabban a franciák bénázzák össze nekik, de azt el kell ismerni, hogy Dél-Afrika jól játszik ezen a meccsen. Persze amíg a másik meccs döntetlen, addig (a továbbjutás szempontjából) teljesen mindegy, hogy itt mennyi az eredmény.
De, hoppá! A másik meccsen vezet Uruguay! Suarez. Itt a nagy sansz az afrikaiaknak! Még gólokat kell rúgniuk, de egyáltalán nem lehetetlen a szétesett és emberhátrányban levő franciák ellen. Félreértés ne essék, én drukkolok nekik, csak sajnálom a francia játékosokat.
A 2. félidő afrikai kapufával kezdődik! Megvannak a lehetőségeik. Domenech be fogja cserélni Henryt…
Na most ha én lennék Thierry Henry, világbajnok, Európa-bajnok, BL győztes focista, akinek nagy valószínűséggel ez az utolsó tornája, akkor én azt mondanám: Tudod mit, Raymond? Menj te a picsába! De Henry nemesebb lelkű ember, mint én, mert szó nélkül beáll. Cisse helyére. Csatárt csatárra, amikor hátrányban vannak! Ráadásul Cisse jól is játszott. Ha ez az edző normális, akkor én nem vagyok az! Na most, ha én lennék Djibril Cisse… Úgyis tudjátok.
Gyorsan átnézek a másik meccsre: éppen Mexikó hagy ki egy ordas helyzetet.
Aztán szépítenek a franciák Ribéry és Malouda hozza össze, legalább ennyi.
Dél-Afrika lassan belenyugszik, hogy nem jut tovább, de legalább győzelemmel búcsúzik. Mexikó kikap, de továbbjut.
A csoport végeredménye: 1. Uruguay 2. Mexikó 3. Dél-Afrika 4. Franciaország.

Villáminterjú Raymond Domenech francia szövetségi kapitánnyal:
Monsieur Domenech, hogy lehet ennyi jó játékosból ilyen vacak csapatot összerakni?
Hosszú és kemény munkával.
Köszönöm az interjút.


Dél-Korea – Nigéria és Argentína – Görögország
Argentína a tarcsival játszik: Burdisso, Bolatti, Otamendi, Aguero, Milito. Na ide nekem ezt a tarcsit! A görögöknek nyerni kéne, ehhez képest egy csatárral állnak fel, de hát ez Rehhagel.
Mindegy is, ezt a meccset úgyis megnyeri Argentína, az izgalmak a másik adón lesznek. Most nem tudom egyszerre nézni a meccseket, mert a feleségem okkupálta a számítógépet. Marad a kapcsolgatás.
Itt Nigériától kisebb csoda kellene. Ehhez képest koreai ziccer a 2. percben. Shittut ápolják, teljesen magától sérült meg.
Addig átkapcsolok: Karagounis hisztizik egy Veron belépő után.
Na, folytatódik. Odiah küzd meg egy labdáért a szélen, becenterezi, Uche kibújik a védője mögül és góól! Góól! Góól! Vezet Nigéria! Ha még nem mondtam volna, nekik szurkolok.
Nagyon pörög most ez a nigériai csapat, csak nehogy túlpörögjön. Kanu is a pályán van, a rutinja, tekintélye jól jöhet. Szépen fociznak.
Átkapcs: pont jókor, Veron lő egy sistergőset, Tzorvas nagyot véd.
Vissza: jobb Nigéria, egyértelmű. Uhhhh, mekkora kapufa! Uche, a 36. percben. Aztán öt perc múlva egyenlít Korea. Egy beívelés elhúz a teljes nigériai védelem fölött és a hosszú oldalon Lee Jung Soo belebotlik. Basszus! Így Korea biztos továbbjutó. Sőt, a második félidő elején már vezetnek is. Szabadrúgásból, Park Chou Young. Tényleg ez volt az első szabadrúgásgól? Nem emlékszem másikra.
Nigéria 1998 óta nem tud vébén meccset nyerni. Ilyen jó utánpótlással ez kész csoda.
Kezdek ideges lenni. Ha Faragó Ricsi még egyszer azt mondja Yakubura, hogy Ayegbeni én bizonyisten lehalkítom. Az egy dolog, hogy a FIFA hülye, és elvileg mindenki csak a vezetéknevén játszhat (kivéve a gyevi bírót brazilokat), de attól a kommentátornak nem muszáj hülyének lenni. Yakubu az Yakubu, ez van a mezén, ezen a néven játszik évek óta Angliában, mit kell itt Ayegbenizni?
Amíg ezen dörmögök, éppen ő! Mellé! Te jó-atya-úr-isten, hogy lehetett ezt kihagyni??? Négy méterről, üres kapuba! Hát ezt nagymamám is! Csukott szemmel!
Egy perc múlva 11-est kap Nigéria. Jogosan. Yakubu áll oda. Ezek után! Éééés, belövi. 2:2 De jó meccs!
Gyors átkapcs: vezet Argentínaaa! A görögöknek annyi! Már a meccs előtt annyi volt! Egy gól kell Nigériának!
De koreai helyzetek jönnek sorban. Shittu sarkaz egyet, aztán szólnak neki, hogy a saját kapuja előtt van. Bocsi!
Martins kerül helyzetbe, ééés, mellé pörgeti! „Döbbenetes flegmaság” mondja Faragó. Szerintem meg ez döbbenetes baromság. Jó ötlet volt, csak nem jött ki a pörgés a vuvuzelából, vagy Jabulaniból, vagy mi a francból.
Bírkóznak, már alig van idő, Obinnának van két jó lövése, de marad a döntetlen, szegény Nigéria kiesik, Dél-Korea nem csak hazai pályán tud továbbjutni.
A másik meccsen 2:0-ra nyer Argentína. Nézem az összefoglalót: csak argentin helyzetek, na jó, egy görög. Az első góljuk szabálytalan, aztán egy pazar Messi beindulás és kapufa, a második gólt is Messi csinálja meg, de Palermo rúgja. Hány éves már ez az ember? Megnézem: 37. Bakker!
A csoport végeredménye: 1. Argentína 2. Dél-Korea 3. Görögország 4. Nigéria

Villáminterjú Huh Jung Moo dél-koreai szövetségi kapitánnyal:
Kaptány úr, nehezebb bírói segítség nélkül továbbjutni a csoportból?
Igen.
Köszönöm az interjút. 


13. játéknap
Folytatódik a vérengzés. Ma a C és D csoportban zárul Miki Mókatára. Kieshet Anglia és Németország, de nem fog egyik sem.

Délután: Anglia – Szlovénia és USA – Algéria.
Szívem szerint ebből a csoportból az angolok és amerikaiak jutnának tovább, ehhez nem is kell mást tenniük, mint megnyerni a saját meccsüket. Az angolokat nézem tévén, az amikat a monitoron.
Az angol kezdőbe bekerült Defoe és visszakerült Milner. Na majd meglátjuk. Tiszta vörösben játszanak, ami nem túl gyakori, állítólag 140 év alatt csak ötször fordult elő, de ilyen cuccban nyertek vébét ’66-ban.
Az első tíz perc elcsordogál, próbálkoznak, de nem túl hatékonyan. Egy jó Lampard lövés, egy Rooney kötény. Rooney láthatóan feszült, mindenki tőle várja a megváltó angol gólt. Barry félelmetesen formán kívül, nem is értem Capello miért erőlteti.
Pillantás a másik meccsre: épp azt mutatják, hogy Sepp Blatter szabálymagyarázatot tart Bill Clintonnak. Egyébként jó az a meccs, mindkét oldalon próbálkoznak, még Algéria is továbbjuthat, ha győz.
Kicsit följavulnak az angolok. Pontosabbak és gyorsabbak a passzok. Most Milner ível középre. Ez jól jön befelé! Defoe kibújik, és gól! Vezet Anglia! Come on, England! Az első jó beívelésből gól lett. Milner és Defoe. Csak tud valamit ez a Capello. Pár perc múlva megcsinálják újra, és majdnem összejön megint.
Nézzük a másik pályát: az algériai védők pepecselnek, Dempseyhez kerül és gól! De nem adják meg! Les volt? Nem volt az! A második szabályos gólt veszik el az amerikaiaktól, ráadásul a szlovénok elleni győztes gól lett volna. Bob Bradley agybajt kap.
Vissza: Defoe kerül helyzetbe megint, Handanovic véd, a kipattanót Rooney négy védő közül kiteszi Gerrardnak, lő, megint Handanovic! Két nagy bravúr fél perc alatt.
Szünet előtt még Cesar ellenőrzi, hogy Defoe feje rendesen föl van e rakva.
Szünet: elkezdem föltakarítani a konyhai ablakcsere maradványait, pont a meccs előtt mentek el a mesterek, úgyhogy a második félidőt indító Defoe helyzetet csak hallom. Megvannak az angol lehetőségek, de nem jön a megnyugtató gól. Gerrard passzol lövés helyett, aztán Rooney lő kapufát tiszta helyzetben Ilyen nincs! Önbizalom a gatya mélyén.
A másik meccsen is csattan a kapufa: Dempsey.
Azért elég ideges vagyok: egy szlovén gól nagy bajt csinálhatna. Nem úgy néznek ki, mint akik gól rúgnak, de találni is lehet egyet. És tessék! Háromszor lövik rá egymás után, az első kettőt blokkolják, a harmadik mellé. Huh! Terry a testi épségét sem kímélte, gyakorlatilag fejest ugrott a földbe.
Rooney helyett Joe Cole. OK. Lehetőségek itt is, ott is. Novakovic annyit pofázik a társainak, hogy este biztosan megpokrócozzák.
Másik meccs: amerikai szabadrúgás jó helyről. Erős de középre. Aztán Dempseynek ütnek oda a tizenhatoson belül. Ez tök szándékos volt! 11-es és kiállítás. Lenne, ha a bíró észrevenné. Mondjuk én Dempseyvel nem kezdenék.
Még tíz perc. Körömrágás. Az angolok tartják a labdát. Heskey jön Defoe helyett.
Uhhhh, mamám! Upson ment nagyot a 90. percben. Aztán már lepörgetik. England Rulez! Hehe.
Gyorsan megyek a másikra. Ott még van pár perc. Amerikai támadás. Belövik középre, Dempsey érkezik, de a kapusba lövi. A kipattanóra jön Donovan, góóóól! A legvégén megnyeri az USA. Donovan beteljesíti a karmáját! Nagyon megérdemlik ezt az amerikaiak.
A csoport végeredménye: 1. USA 2. Anglia 3. Szlovénia 4. Algéria

Villáminterjú Landon Donovan amerikai labdarúgóval:
Landon, ki a Galaxy Császára?
Én.
Köszönöm az interjút.


Megyek takarítani.

Esti meccsek: Ghána – Németország és Szerbia – Ausztrália
Hát ebben a csoportban rendes körbeverés volt. Még mindenki továbbjuthat. A Ghána, Németország, Szerbia hármasból, aki nyer, továbbjut, az ausziknak akkor van esélyük, ha több góllal verik Szerbiát. Ha mindkét meccs döntetlen, Ghána és Németország megy tovább.
Kapcsolgatok a szokásos esti számítógép-okkupáció miatt, de alapvetően a németek meccsét nézem. És Ghánának szurkolok! Valahogy szar érzés lenne, he nem lenne afrikai csapat a 16 között.
Játszanak a Boateng testvérek. Az egyik a ghánai válogatottban, a másik a németben. Nyugat-Berlinben születtek, mindketten játszottak a korosztályos német válogatottakban, Kevin-Prince végül a ghánai válogatottságot választotta. Az ügy pikantériájához hozzátartozik még, hogy ő rúgta le Ballackot az FA-kupa döntőjében, ezért nem lehet a vébén a jó öreg Michael. Szerintem ezzel nem jártak rosszul a németek, mert Özil már jobb, mint Ballack. Van még egy ghánai, aki többet élt Németországban, mint szülőhazájában: Hans Adu Saprei.
Van idő mindezen töprengeni, mert sok minden nem történik az első negyedórában. A németeknél van a labda, Ghána próbál kontrázni, ahogy várható volt. Amíg a másik meccs 0:0, addig ez megfelel mindkettőjüknek. Továbbjutnak, és Németország elkerüli Angliát. Nem hiszek az összesküvésekben, de valaki a kispadoknál biztosan nézi az m2-tőt.
Kicsit átkapcsolok: nagy az iram, a szerbek sokat passzolnak és üresbe dobott labdákkal próbálkoznak, az auszik ívelgetnek. Ha történik valami, úgyis bemondják az m1-en is.
Vissza: Özil hagyja ki a kihagyhatatlant, előtte Ayew csinált még egy fölösleges cselt lövés helyett. Ezek a fölösleges trükkök és passzok benne vannak a ghánaiak játékában, de sokszor ettől szép. A németek tartottak a brazil bírótól, ehhez képest inkább nekik fúj. (Lahm felkarozás, Schweini ütés – semmi)
A második féidőben tovább nyomnak a németek. Azért az ő biztos továbbjutásukhoz győzni kell, mert ha itt döntetlen és a szerbek nyernek, a németek mehetnek haza. Már le is foglalták a repülőjegyeket, legfeljebb visszamondják. Alapos emberek.
A németek egy kicsit magukat is becsapták az ausztrál meccsen, azóta közel sem játszanak olyan jól, de Özilnek elsül az a török lába, és vezetnek. Ghánának össze kell magát kapni. Majdnem egyenlítenek is a középkezdésből. Azért ez szép lett volna! A németeket nem lehet meglepni, mi?
Hoppá: ausztrál gól a másik meccsen, sőt még egy öt percen belül. A ghánaiak malmára hajtják a vizet, bár fogalmam sincs hogy áll a ghánai malomipar. Ha az auszik rúgnak még egyet, beérhetik Ghánát. De a szerbek szépítenek. Most viszont még egy szerb gól már azt jelentené, hogy Németország és Szerbia jut tovább!
Ghána kezdi csipkedni magát, de csak helyzetekig jutnak és imádkoznak.
Ennek vége, kikap Ghána. Gyors kapcsolás, még játszanak pár másodpercig, de vége, nyer Ausztrália. A szerbek megrohanják a bírót, egy elmard tizenegyest kérnek rajta számon. Hja kérem, nem kellett volna két gólt kapni Ausztráliától! Itt mindenki csalódott, ott mindenki örül.
A csoport végeredménye: 1. Németország 2. Ghána 3. Ausztrália 4. Szerbia
És ez azt jelenti, hogy a kép páros a 16 között: Ghána – USA és Németország – Anglia

Villáminterjú Michael Ballack sérült német labdarúgóval:
Michael, úgy érzed, hogy veled jobb lenne a Nationalelf?
Nem.
Köszönöm az interjút. 


14. játéknap:
Szlovákia – Olaszország és Paraguay – Új-Zéland a délutáni párosítás.
Még mind a négy csapat továbbjuthat. Rekordot döntök hazafutásból, bár az egy másik sportág. Gyors tévékapcsolás, 15. perc, még mindenhol 0:0. Eh! Papírforma.
A szlovákoknál is állt a bált az előző napokban, Vladimir Weiss szövetségi kapitány trágárkodott egy jót az újságírókkal a paraguayi vereség után. Most egy némileg felforgatott csapattal állnak föl az olaszok ellen, több fiatal játékos is bekerült a kezdőbe. Hamsik még mindig ronda.
Tíz perce nézem, és az olaszok csak ténferegnek, pedig nekik itt nyerniük kell. Szlovákia jobb, sőt Szlovákia vezet! Az olaszok eladnak egy labdát a tizenhatosuk előtt, Vittek köszöni szépen és belövi. Houston, baj van! Ebben a pillanatban Szlovákia és Paraguay a továbbjutó.
Cannavaro egy sárga boldog birtokosaként belső combdobást hajt végre Hamsikon. Vigyázni kéne Fabio!
A másik pályán hajt Új-Zéland, úgy látszik, ha nagyon muszáj, akár támadnak is.
Az olaszok lassúak, ötlettelenek és körülményesek, ez már nem is meglepő, de hogy mentálisan is ilyen gyengék, az már igen. Egyszerűen képtelenek ritmust váltani a bekapott gól után. Szlovákia meg eddigi legjobb teljesítményét nyújtja.
Vittek lép oda Cannavaronak, Webb kioszt neki egy sárgát. Kopaszok egymás közt. A negyedik kopasz Skrtel meg majdnem fejel egy öngólt. Ez lenne Olaszország esélye?
Lippi valami olyan vudun töpreng, amivel a második félidőre odavarázsolhatná Tottit, Del Pierot és Cassanot. Közben Strba térdén akad némi varrnivaló, de folytatja.
Hihetetlen, de ez a gyengécske szlovák csapat lefocizza a világbajnokot! Az olaszok lövésig sem jutnak el.
A második félidőre jön Maggio és Quagliarella, a fiatal nápolyik. Az olaszok olyan kényelmesen kezdenek, mintha ők vezetnének 3.0-ra. Mucha (szlovák kapus) kamaraalakítása következik. Eljátssza, hogy őt nagyon megrúgta Quagliarella. Megrúgta, megrúgta, de hát ez egy búcsúban is gyenge lenne, nem egy vébé meccsen. Webb játékvezető mérges. Eltakarja a száját, hogy ne lássa a kamera, és elküldi Muchát a jó édes anyjába.
Bejön a pályára 1 db foltozott Pirlo. Talán beteker egy szabadrúgást. Eltelik 15 perc olasz lehetőség nélkül. Buffon fújtat a padon. Mucha próbál segíteni az olaszokon, aláfut egy labdának, Skrtel ment a gólvonalon. Talán nem volt bent, nincs „perdöntő lassítás”.
Szlovák szöglet, visszajön, Hamsik ügyesen centerez és góól! Góól! 2:0! Olaszország: vége! Pepe elveszti a fejét, odarúg az egyik szlováknak. Huhuhú! Csak sárgát kap. Ha van abszolút piros, ez az volt.
Aztán az első szép támadásából szépít Olaszország! Iaquinta sarokkal, Quagliarella rálövi, kipattan, Di Natale… belövi! Na! 2:2-vel már Olaszország jutna tovább. El is kezdenek hajtani, de miért kellett ezzel a 75. percig, és 0:2-ig várni? Jönnek az olaszok, beadás és gól! De les, les. Tényleg.
A szlovákok csak ritkán merészkednek előre, de egy bedobással (!) meglepik az olaszokat. Kopunek átcsippenti a kapuson: 3:1! Hogy ilyen leventególt kapjon egy olasz védelem! De most nem adják föl. Quagliarellaaaaaa! Mekkora gól! 20 méterről, átemelve a kapuson. Eszméletlen! A vébé legszebb gólja. De mire mennek vele? Már a 92. perc! Szlovák csere. Átnézek a másik pályára: 0.0. Új-Zéland úgy esik ki, hogy nem veszít meccset. De kit érdekel ez most, amikor verik a világbajnokot!
Pepe kerül nagy helyzetbe, de kihagyja. Már a 96. perc, de Webb még engedi. Eddig. Vége! Olaszország kiesett. Quagliarella sír. A kis Weiss odarohan a papához, kap egy puszit a feje búbjára. A kőtulok Weiss továbbviszi a csapatát. Olaszországban nemzeti gyásznapot rendelnek el, és Silvio Berlusconit kinevezik szövetségi kapitánynak.
A csoport végeredménye: 1.Paraguay 2. Szlovákia 3. Új-Zéland 4. Olaszország

Villáminterjú Vladimir Weiss szlovák szövetségi kapitánnyal:
Weiss úr, ugye ma nem fog trágárságokat ordibálni nekünk?
Menj a kurva anyádba, hülye buzi!
Köszönöm az interjút.


Az esti párosítás Dánia – Japán és Hollandia – Kamerun.
Most könnyen választok meccset, mert a hollandok már továbbjutottak, a kameruniak már kiestek, viszont a dán – japán, ki-ki meccs. A döntetlen a japánoknak jó. Tehát az apró haikuköltőket nézem a nagydarab tejipari munkások ellen.
Mókás közjátékkal kezdődik a meccs: Bendtner filctollal színezgeti a piros lábszárvédőjére tekert fehér ragasztócsíkot. Egyem azt az akkurátus fejét a bírónak. Kicsit hülye szegénykém, két japánnak ad sárgát időhúzásért a 25. percig! Pedig nem is húzzák az időt, csak megfontoltak. Félre a viccet, jól játszik Japán. Egyáltalán nem állnak be védekezni. A dánok a beívelésekre hajtanak, naná, Bendtner tíz centivel magasabb mindenkinél. A japánok kettesével rontanak a labdás emberre.
Két nagy japán helyzet egy perc alatt! Az első nagyon szép játék volt, három húzásból értek föl a kapu elé, és Sörensennek kellett nagyot védeni. Két perc múlva már Thomasson teker okosan kapura. Na, jó kis meccs!
Honda készül szabadrúgáshoz, majdnem akkora feneket kerít neki, mint C. Ronaldo. Ellövi! Góól! De mekkora! Hatalmas! Vezet japán. A lassításból látszik, hogy Sörensen rosszul helyezkedett. Beállt a sorfal mögé, és kicsit elmozdult jobbra, aztán már nem ért vissza a baloldalra. Mindegy, ettől még nagy gól.
A dánok egyelőre nem találják Bendtner fejét. Még maga Bendtner sem találja.
30. perc, megint japán szabadrúgás, most még jobb helyről. Honda már készül. De nem ő lövi. Endoooo! Mekkora gól már megint! Lehet, hogy végük van a dánoknak fél óra alatt? Egy szabadrúgás balra, egy jobbra és 2:0.
Közben a másik meccsen vezet Hollandia: Van Persie.
A dánokat nagyon megfogta a két gól. Mennek, mennek, de a tizenhatosig alig jutnak el. Japán meg jó, már a labdabirtoklás is kiegyenlített. Na de ezek a hajak!
A félidő végén még egy japán szabadrúgás. Endo és Honda áll oda, Sörensen legszívesebben cserét kérne, de ebből nem lesz semmi.
A 2. félidő első izgalma, mi lehetne más?, japán szabadrúgás. Endo. Inkább beadásnak szánta, de Sörensen kiejti. Kapufa! Mekkora mák!
A dánok beszorítják a japánokat, de nem mennek semmire a botrányosan szar beívelésekkel. A félbrazil Tulio Tanaka vezérelte japán védelem simán kifejelgeti ezeket a labdákat. Jellemző erre a dán csapatra, hogy a fénykorán már jócskán túllévő Thomasson a legjobb emberük. A japánoknak meg egyszerűen minden bejön ma. Már egy-egy technikai trükköt, brazilos firkát is megcsinálnak.
A másik pályán közben 11-esből egyenlít Kamerun: Eto’o.
A dánok kapnak egy utolsó esélyt: 11-es. Hááát, meg lehetett adni. Thomasson lövi, véd a kapus, de a kipattanót belemeli. De hát még két gól kellene. Lehetetlen. Sőt. A japánok végigvisznek egy kontrát. Honda egy gyönyörű csellel elküldi a védőt, de nem lövi rá, begurítja középre, Okazakiiiii…. Belövi! 3:1. Kész, vége, ennyi!
A másik meccset végül megnyerik a hollandok.
A csoport végeredménye: 1. Hollandia 2. Japán. 3. Dánia. 4. Kamerun
Ez azt jelenti, hogy a 16 között Hollandia Szlovákiával, Paraguay Japánnal fog játszani.

Villáminterjú Niklas Bendtner dán labdarúgóval.
Niklas, a taktikátok alapeleme volt, hogy a fejedre ívelik a labdákat, te pedig kapura bólintod, vagy visszateszed a második hullámban érkezőknek. Hányszor tudtál fejelni a meccsen?
Egyszer.
Köszönöm az interjút.
 

15. játéknap:
A vidéki turném miatt torlódnak itt az események, felborul az időrend meg ilyenek. Még az utolsó csoportkörben járunk, pedig mi minden történt már azóta, de próbáljunk sorban haladni.
Szóval a Balatonra kell eljutni, úgyhogy a délutáni meccseket nem is látom. Nincs internet és kábeltévé, viszont van bogrács meg pingpong asztal.
Az esti program Chile – Spanyolország. A szobaantennáról jövő szemcsés kép régi meccsnézéseket idéz.
Chile meg önmagát idézi. Ugyanúgy nekirontanak Spanyolországnak, mint Hondurasnak. Szó sincs róla, hogy beállnak bekkelni, öngyilkosság is lenne. Visszatámadnak, benyomják a spanyolokat a kapujuk elé, Casillas vamos-ozik. Az első ziccer is Chiléé a 10. percben. Homokszem a került a spanyolok terveibe, vagy csiga van a sangriában, ahogy tetszik.
Capdevilla nem tud bedobni, Ponce csinál butaságot és csúnyaságot: játékon kívül belerúg egy kicsit Torresbe.
Aztán egy előre vágott labdára tök fölösleges jön ki a chilei kapus, eléri ugyan, de Villa elé pattan, ő meg szépen beemeli az üres kapuba, és jöhet a torrero gólöröm. Helyzet nélkül vezet Spanyolország. Gyorsan kettő lesz a gólokból: chilei labdavesztés után Iniesta okosan elgurítja a hpsszú alsóba.
Ráadásul Estrada megkapja a 2. sárgáját, és kiáll. De ez nagyon gyanús, nézzük csak a lassítást. Á, basszus, nem volt semmi! Torres repül egy hatalmasat és elterül, de szerintem nem bántották. Ha össze is ért a lábuk, akkor is teljesen vétlen volt. Estrada azt figyelte, hova megy a labda, Torres meg futott előtte. A bíró túlkompenzálja mexikóiságát. Miért kell ezt, Zseléfej sporttárs?
Hiába volt 30 percig mezőnyfölényben Chile.
A második félidőre Bielsa kettőt cserél, szépít is Chile egy megpattanó lövéssel, és ekkor kialakul az az eredmény, ami mindkét csapatnak megfelel. Ezzel a 2:1-gyel mindketten továbbjutnak, ha Svájc nem rúg kettőt Hondurasnak. (És Svájc nem rúg egyet sem.) Akár le is lehetne fújni a meccset, mert innentől ez csak szégyentelen gurigázás. Fölrémlik az a távoli, rémes kor, amikor még a kapus fölvehette a hazaadásokat.
Na jó ez nem szép, sőt ronda, de azért mindenki jól jár, hogy ez a két csapat jut tovább ebből a csoportból.
A végeredmény: 1. Spanyolország, 2. Chile, 3. Svájc 4. Honduras.

Villáminterjú Fernando Torres spanyol labdarúgóval:
Fernando, muszáj volt annyira rájátszani, arra a kiállítás előtti esetre?
Igen.
Köszönöm az interjút.

Villáminterjú Marcelo Bielsa chilei szövetségi kapitánnyal:
Senor Bielsa, jól láttam, hogy kávét kortyolgatott a második félidő alatt? Ennyire alacsony a vérnyomása?
Igen.
Köszönöm az interjút.


Késő este megnézem még a délutáni meccsek összefoglalóját. A brazil – portugál tartalékcsapatok összecsapása, a helyzetek és a kemény belépők alapján, nem volt szalon remi. Annyi azért feltűnő volt, hogy a portugál védelem kétszer – háromszor csúnyán bealudt.
Az elefántoknál nem volt hiány önbizalomban, nyolcat akartak rúgni Észak-Koreának. Három lett belőle. Az koreaiak első meccse után azt írtam, hogy nem lesznek áldozati bárányok ebben a csoportban, de azok lettek. A végére teljesen kipurcantak. Yaya Touré a góljánál úgy nézett ki közöttük, mint Gulliver a törpék országában. Jó, mondjuk Yaya Touré akkora, mint egy beépített szekrény.
A csoport végeredménye: 1. Brazília 2. Portugália 3. Elefántcsontpart 4. Észak-Korea
A nyolcaddöntős párok: Brazília – Chile ill. Spanyolország – Portugália

Adják még felvételről a Svájc – Hondurast, de ennyire nem vagyok mazochista.

Villámintejú Mario Miguel Angel da Costa úrral, a Portugál - Brazil Baráti Társaság elnökével.
Senor da Costa, gondolta volna, hogy a két baráti ország összecsapása ilyen parázs küzdelmet, és helyenként durva játékot hoz majd?
Igen.
Köszönöm az interjút.
 

Nekem a Balaton a Riviéra

16. játéknap
: az első két nyolcaddöntő.
Tőlem aztán lehet akármilyen szar az idő, meg hideg a víz, én megyek úszni reggel. Aztán izzítjuk a bográcsot, és a délutáni meccsig mehet a pingpong.
Uruguay – Dél-Korea a délutáni meccs. Őszintén szólva kicsit aggódok, hogy visszajön az első forduló óvatoskodó játéka. Számtalan olyan meccset láttunk már, aminek nem tett jót a nagy tét, aki itt kikap, az már hazamegy.
Na, szerencsére semmi alapja nem volt az aggodalomnak, nekiesnek egymásnak a csapatok. Koreai kapufával kezdődik a meccs, aztán a 9. percben egy előre vágott labdára Forlán rajtol, eléggé kisodródik, de visszalövi, a koreai védők csak nézik, a kapus ki akarja engedni, de a semmiből felbukkan Suarez, és góól! Vezet Uruguay. Lehet kontrázni, és abban nagyon jók.
Korea megzavarodik a gyorsan bekapott góltól, nem találják a játékukat, tíz perc kell, mire úgy-ahogy kijönnek a gólsokkból. Néhány távoli lövéssel próbálkoznak, nem tudnak közelebb kerülni a kapuhoz.
Az utolsó védőjük is mit csinál??? Elkezd cselezgetni, Forlán elveszi tőle, Suarez egyedül indulhatna a kapu felé, de les. De nem az!! Egy ziccert elvettek az uruktól.
Kegyetlen tempóban játszanak a csapatok, meddig lehet ezt bírni? És lehetséges, hogy az uruknak kétféle mezük van, egy galléros, meg egy gallér nélküli?
Nyom-nyomogat Korea, de megint Uruguay kerül helyzetbe. Maxi Pereira ad egy esernyőt a koreai védőnek, (előrelátó ember), aztán ellövi, kézzel blokkolják. Kéz, kéz volt! Ez 11-es! Hát nem az. A második nagy hiba, ami Uruguayt sújtja.
A 2. félidőre beindul az eső és Korea. Lehet, hogy csak erre vártak? Két nagy helyzetük van öt perc alatt, Uruguay nem tudja megtartani a labdákat, az első 15 percből jó, ha kettőig náluk van. Nagyon beszorulnak, csak idő kérdése.
Már azé sem. Kapushiba. Itt is. Muslera rosszul mozdul ki, átfejelik fölötte. 1:1 Rögtön utána még egy nagy koreai helyzet, majdnem megfordították három perc alatt.
Na de Uruguayt nem kell félteni, nekik sikerül azonnal változtatni a játékukon. Suarez kerül kétszer helyzetbe, azokat elrontja, de egy szöglet után lecsorgó labdát egy pimasz csellel elvisz a védője mellett, és gyönyörűen fölrajzolja a hosszú felső sarokba. Álomszép gól! 2:1, és már a 80. perc. Eldőlt? Még nem! Korea támad, remek passz jön a szélre, lövés 11 méterről, átcsorog a kapus alatt, megy a gólvonal felé, de visszaérnek a védők. Huh! Na ez volt a vége! Uruguay jut a nyolc közé!
Ja, az őrült tempót lehetett bírni a végéig. Csak úgy mondom.

Villáminterjú Jung Sung Ryong koreai kapussal.
Ryong, az első uruguayi gól előtt mintha a pálya talaján élő rovarokat kutattad volna. Felfedeztél valami érdekeset?
Igen.
Köszönöm az interjút.


Este Ghána – USA. Jajjj, nem tudom, kinek szurkoljak! Na jó, legyen Ghána.
Mi van? Ghána öt védővel áll föl? Megzakkantak ezek? Á, csak a rajzon volt így, támadnak, mint annak a rendje.
Boateng indul a félpályáról. Viszi, cselez, még mindig viszi! Na mi lesz, senki nem támadja meg? Nem. Bevágja! 1:0, már az 5. perben! Jó kis gyors gól, ez sosem árt.
A lelátón Clinton és Jagger bratyizik.
Ez a Ghána nagyon jó, simán kigurigázzák, az amúgy nem lassú amerikaiakat. Csak úgy cikáznak köztük a színes rucijukban. Bradley mester cserél is a 30. percben, Clark helyett Edu, aztán vigasztalja a lehívott játékosát. Ez szép.
Na, de ne temessük az amikat! Álltak ők már föl két gólos hátrányból is, most is kezdik megtalálni a fonalat. Findley kerül hatalmas helyzetbe, kapusbravúr kell. A ghánaiak gyorsan lemásolják ezt a másik oldalon, csak a miheztartás végett.
Közben Faragó Ricsi Donovan szerelemi életéről értekezik. Agyam eldobom! Ricsi, nem zavar, hogy megy a meccs?
A 2. félidőben beindulnak az amerikaiak. Jó kis meccs, helyzetek itt is, ott is. A fiammal közben a hosszabbítás, a tizenegyes párbaj, és a bíróküldés rejtelmeiről beszélgetünk. (Apa, tényleg magyar a bíró?)
Dempsey, a kedvenc amerikai játékosom indul meg, erre felkapom a fejem. Kioszt egy kötényt, fölrúgják. 11-es! Dempsey lője, ne Donovan! Szerelmi csalódásból lábadozó ember ne lőjön 11-est. De ő lövi. Be. Érik az a hosszabbítás.
Jagger filmezi a 11-es, Clinton örömében a vállát veregeti, a végén még közös lemezt is csinálnak.
Az USA lendületben marad, Ghána fáradni látszik. Még tíz perc. Lepereg. Hosszabbítás.
Még alig kezdik el, amikor Gyan vág egy hatalmas gólt! Már a harmadikat lövi a vébén. Szerencsére elfelejtették a hülye arany- meg ezüstgólokat. Végig fogják játszani, az amiknak még van esélye. De a vezetéstől megint nagyon magabiztos lesz Ghána. Egyre kevesebb a folyamatos játék, érthető. (A fiam belealszik, feje a lábamon.) Van még néhány amerikai helyzet, de a ráadásban jobb Ghána. Meg is nyerik, és életben tartják Afrikát.
Bánatos amerikaiak a füvön, és a szokásos ghánai zászlósmenet.
Ghána – Uruguay meccs lesz a nyolc között.

Villáminterjú Kassai Viktor játékvezetővel.
Kassai úr, milyen érzés vébé nyolcaddöntőt, vezetni?
Kurva jó!
Köszönöm az interjút.
 

Videót a bírónak!

17. játéknap
: 3. és 4. nyolcaddöntő.
Anglia – Németország. Ta-damm! Kell ennél patinásabb párosítás? És az egyik nem fog a nyolc közé jutni! Elővehetnénk Lineker ezerszer ismételt mondását, miszerint a futball nagyon egyszerű játék, huszonkét ember kerget egy labdát, és a végén a németek győznek. De nem ma, apukáim! Mondjuk az angolok eddigi játékát nézve nem vagyok biztos benne, de hiszem.
Mick Jagger ma is itt van. Naná!
Az angol kezdőben bennmaradt Upson, Milner és Defoe is. A németeknél Klose, Podolski, és Schweinsteiger is meggyógyult.
Ez egy olyan párosítás, ahol a játékosok mindent tudnak az ellenfélről. Még azt is, ha időnként valamelyik kifesti a körmöket a lába ujján, nemhogy azt, hogy mit fognak játszani. Ennek megfelelően: „tapogatózó játék.” De azt is mondhatnánk, hogy a többi nyolcaddöntőhöz képest kurva lassúak vagytok fiúk! Kocogós foci. Teadélután, gyakorlatilag. Azért Jamesnek kell egy nagyot védeni az 5. percben. „Nagy taktikai csata” van, de azt csak sakkban szeretjük.
Az angolok feltűnően pontatlanok, a németek meg a németek, még ha nem is azok. Rooneyt csak a rossz passzai miatt lehet észrevenni.
Aztán jön egy német kapuskirúgás, Terry és Upson töketlenkedik, Klose meg belövi. A lábával! Hihetetlen!
Na most kiderül, hogy van e még tűz a teapusztítókban! Hát nem sok. A 25. percben találják el először a kaput. Kéne Crouch egy középpályás helyett, bármelyik helyett, na jó, leginkább Barry. Jön egy szép német támadás, James véd. Aztán még egy: Klose, Müller, Podolski és gól. De hol a védelem???? Ilyen szar helyezkedést! Kedvencek temetője.
Na de! Nézd csak! Öt percen belül szépít Anglia: Upson, fejjel. Ez az! Sőt! Lampaaard! Góóól! Mekkora góóól! A keresztlécről bevágódik! 2:2!
Nem adja meg?? Mit csinál ez az idióta? Fél méterrel a vonalon túl pattant le! Hát a tévében tisztán látszott! A kurva életbe már! Videóbíró, basszus! Meddig kell még erre várni? Meddig jöhet még a FIFA ezzel az ócska egyenlő feltételek dumával? Ez nem egy Fradi – Újpest, kisbarátom! Ez egy vébé nyolcaddöntő! Elképesztő! Nem hiszem el! Gyorsan le kell hűtenem magam valami sörökkel.
51. perc Lampard szabadrúgás. Megint a léc! De most fölfelé vágódik. Szerencséjük sincs. Próbálkoznak az angolok, de nincs igazán nagy helyzet. Aztán egy angol szabadrúgásból német gól lesz. A labda levágódik a német sorfalról, Barry elveszti, és már le is rohanták őket. Megint katasztrofális a védekezés. Amatőr hibák sorozata.
Megint angol labdavesztés, Özil végigfut a szélen, beadja, Müller, 4:1. Hát ez elképesztő!
Defoe – Heskey csere. Ez most minek Don Fabio?
Bánatos angol pilóták a nézőtéren. A németek röhögve gurigáznak a bambán álldogáló angolok között, Scweini kiint, és rendel egy sört.
A jobban játszó csapat jutott tovább, még ha ezt fáj is kimondani, de azt már soha nem tudjuk meg, mi lett volna 2:2-nél.

Villáminterjú Steven Gerrard angol csapatkapitánnyal:
Steven, hogy történhet meg az, hogy az angol válogatott a 70. percben felad egy meccset?
Nem tudom.
Köszönöm az interjút.

Villáminterjú Jorge Larrionda uruguayi játékvezetővel:
Senor Larrionda, igaz a hír, hogy Ön tíz éve nem látogatja a játékvezetőknek előírt évenkénti szemvizsgálatot?
Igaz.
Köszönöm az interjút.


Argentína – Mexikó
Otamendi a balbekk.
A mexikói csapat úgy fest, mint egy pandilla a CSI Miamiból.
A kezdésnél Maradona és Aguirre is keresztet vet, a végén az egyikük hálaimát rebeghet.
2. perc: Maradona első labdaérintése, felhördül a közönség.
Rosetti az 5. percben veszi észre, hogy két pénztárgépszalag van a pályán. Elrendeli a takarítást. Ekkora barmot! ’78-ban csak takarításból állt volna a meccs.
8. perc: Salcido vagy harmincról lő irtó nagy kapufát, fél perc múlva Guardado lő, épp csak mellé. Hoppá, hoppá!
Egymásnak esnek a csapatok, mint két rivális drogkartell, aztán a 15.-20. perc környékén megpihennek, amíg ellátják a sebesülteket. Rosetti mániákusan visszarendel minden pontrúgást.
Tevez tör be a tizenhatosra, Perez véd, a kipattanót Messi emeli vissza, Tevez befejeli, de lesen van. Mi??? Megadja a gólt? Méteres lesen volt Tevez! Hát mit néz ez a partjelző? Videóbiró meg nem kell, mi? Á, minek is az!
Na most már tényleg érdekes: rászólnak Rosetti fülére, hogy les volt. Megy ki a partjelzőhöz, de ha tévéfelvétel alapján, kintről szóltak, akkor nem vonhatja vissza. Nem is vonja. A 22-es csapdája.
Mexikó megzavarodik, nem is csoda basszus. Ozorio passzol keresztbe a saját tizenhatosánál. Higuain lefüleli és belövi. Könyörgöm, már az ötéveseknek tanítják, hogy kapu előtt keresztbe nem passzolunk! Ünneplés közben Heinze veri be a fejét egy túl közel nyomott kamerába, aztán bele is bokszol, biztos, ami biztos. Szünet. Az öltöző felé menet egy kis bunyóval.
Aztán az 52. percben Tevez végképp elintézi a meccset, egy gyönyörű távoli bombával.
Mexikó eddig sem volt túl veszélyes, most meg már csak becsületből mennek előre, de ők legalább mennek. Szépítenek is: Hernandez, egy nagyon szép góllal. Lefordul a védőjéről, és föllövi a rövid fölsőbe. Alex Fergusson elégedetten dörzsöli a tenyerét. Már megvette ezt a srácot a vébé előtt.
Argentína nagyon visszavesz, Messi még nem Maradona, legalábbis ezen a poszton nem, de a végén most is van egy szép villanása. Azért az elég nyomasztó lehet, hogy Higuain és Tevez rugdossa a gólokat, ő meg nem.

Villáminterjú Roberto Rosetti olasz játékvezetővel:
Signor Rosetti, milyen érzés úgy levezetni egy meccset, hogy tudja, súlyos hibát követett el, mégsincs lehetősége megváltoztatni az ítéletet?
Szar.
Köszönöm az interjút.


Ja, és Németország - Argentína lesz! 
Erről a napról hangjáték is van!

Pro forma

18. játéknap
: 5. és 6. nyolcaddöntő. A két leginkább egyértelmű párosítás. Az nem történhet meg, hogy a hollandok és a brazilok nem jutnak tovább.
Hollandia – Szlovákia
Robben a kezdőben, természetesen. Várható volt, hogy csak a csoportmeccsek alatt tartalékolják. Van Bommel még nem kapott lapot ezen a vébén. Nem ismerek rá erre az emberre!
A szlovák összeállítás meglepően támadó, az önbizalmuknak biztos jót tett az olaszok legyalázása.
Eltelik tíz perc mire jön egy rendes lövés. Sneijder. Van Persie könyöklésével kezdődött az akció. Ő sem szedi rendesen a gyógyszereit. Egyelőre nem jobbak a hollandok, mintha fapapucsban játszanának. A szlovákok meg jól zárják le a területeket.
De aztán megtalálják Robbent egy labdával, megcsinálja a szokásos befelé húzok – megtolom – na még egyszer megtolom – ellövöm figurát, és persze, hogy gólt lő. Élete formájában játszik ez az ember az idén! Hiába a Real Madridnál mindig tudták, mikor kell egy játékost eladni!
Szlovákia ugyanazt játssza, mint az első 10-15 percben, mintha nem vették volna észre, hogy kaptak egy gólt.
Robben megint szerepel: beleüt egy passzba. Szándékos. Naná, hogy sárga. Ez milyen buta!
Unalmas meccs, a legérdekesebb esemény az, hogy a partjelzőnek le kell cserélni a zászlóját. Biztos nem izgalmában törte el.
A 2. félidőben Robben csaknem megcsinálja még egyszer ugyanazt a trükköt, de most Mucha véd. Egyébként ez hihetetlen. Mindenki tudja, hogy mit fog csinálni, mégis a legtöbbször megeszik. Egy perc múlva Mucha bravúrkodik még egyet, ezúttal az orrával véd. Ez kissé megviseli a lelkét, aminek később még lesz jelentősége.
Van Persie rugdosódik, Kuyt beleszáll a kapusba. Szeretném én szeretni ezt a holland csapatot, de nem könnyítik meg nekem.
A szlovákoknak van két nagy helyzete a 67. percben. A második, Vitteké, ziccer, de kimarad. Azért Hollandia ráfázhat, ha nem veszi komolyan ezt a meccset.
De végül is lőnek még egyet, Mucha teljesen fölöslegesen fut ki a kapujából, és innen már könnyű dolguk van
A meccs végén Undiano játékvezető sporttárs ajándékoz a szlovákoknak még egy 11-es, de nincs jelentősége.
Hollandia racionális, de unalmas focival a nyolc között. Brazília ellen ennél sokkal több is kevés lesz.

Villáminterjú Vladimir Weiss szlovák szövetségi kapitánnyal
Weiss úr, ha felkérnék, elvállalná a magyar válogatott szakmai irányítását?
Dehogy vállalnám, bazmeg!
Köszönöm az interjút.


Brazília – Chile
Na jó, itt is biztos a továbbjutó, de azért remélem a chileiek megnehezítik a brazilok dolgát.
Merthogy nagyon szimpatikus kis csapat ez a Chile. Bielsa remekül összerakta őket. Harcosak, gyorsak, technikásak. Egy pillanat alatt mennek át védekezésből támadásba, és bátran játsszák a letámadást is. 30 percig a világ bármely csapatával szemben megállják a helyüket. Még egy kis rutin kell nekik, és a brazíliai vébén majd nagyot szólhatnak. Ha mégsem, még mindig ott a kispálya, vagy a starndfoci.
A védelmük ma a sárgalapok miatt eléggé fel van forgatva, gyakorlatilag három (!) védővel állnak föl a brazilok ellen.
Elano sérülése nem jött rendbe, Dani Alves került a kezdőbe.
Rendesen egymásnak esnek, ahogy az várható is volt. Chile kezd jobban, letámadnak. A braziloknak nem ízlik ez a chili.
Mindkét oldalon sok a mozgás, gyakran cserélnek helyet a játékosok.
Gilberto Silva küld egy szép löketet, Bravo véd. Bravó!
Lucio egyfolytában dumál, Fabiano seggbe sarkazza magát, Kaká sárgát kap, jogosan. Nem igazán megy neki, és nincs olyan ember a középpályán (Gilberto Silva, Ramires, Dani Alves), aki ki tudná segíteni pár randdal.
Szögletből rúgnak gólt végül is. Juan fejel erősen és pontosan. Olyan védőfalat húznak elé, mint amerikai fociban a dobó játékos elé. Négy perccel a bekapott gól után labdát veszítenek a chileiek, kontráznak a brazilok: Robinho, Kaká, Fabiano: 2:0.
Ez eldőlt.
A 2. félidőben Ramires rúgat még egy gólt Robinho-val. Hajtanak a chileiek a szépítésért, de nem jön össze nekik. Sajnálom.

Villáminterjú Ramires brazil labdarúgóval:
Ramires, csodálkoztál volna, ha a játékvezető a 70. percben, 3:0-nál, a középpályán elkövetett szándékos és durva szabálytalanságért lezavar a pályáról?
Nem.
Köszönöm az interjút. 


CR durcásan
Üldögél a cseresznye
Virágok alatt

19. játéknap
: utolsó nyolcaddöntők.
Paraguay – Japán
Biztatóan kezdődik: még fél perc sem kell egy jó Okubo lövéshez, rögtön utána Komano próbálkozik, de utána békés szemlélődésbe merülnek a csapatok. Zen foci.
Ha esetleg valaki 15 perc semmit kérne egy boltban, ennek a meccsnek az első negyedóráját nyugodtan oda lehetne adni neki.
A japán szövetségi kapitány helyett egy életnagyságú viaszbábút tettek a pad mellé, paraguayi kollégája idétlen arcokat vágva próbálja tüzelni az övéit. Az egyetlen látványosság Komano nindzsa-trükkje, ahogy két paraguayi támadó közül hirtelen eltűnve egymásnak ugrasztja őket.
A 20. percben Barrios kerül helyzetbe az egyik oldalon, az ellentámadásból Matsui lő hatalmas kapufát, kapásból. Na, ez szép volt! Talán elkezdenek focizni. Hát nem. Kérek még negyedóra semmit! Még egy Honda kapáslövés marad a félidőre.
A 2. alatt különösebb lelkifurdalás nélkül elkezdem átszerelni a bringaszállító tetőcsomagtartót. A gyerekek most kaptak nagyobb biciklit.
Rúgjon már valaki egy nyüves gólt, nehogy még egy hosszabbítást is meg kelljen nézni ebből a kínlódásból.
De meg kell. Illetve nem kell, mert közben teszek-veszek a lakásban, inkább csak hallgatom. Egy-egy szép villanás jut a 30 percre, csapatonként.
Aztán már jöhetnek is a 11-esek. Ezt a meccset akár ezzel is kezdhettük volna. Legalább ezeket jól rúgják, még Komano is jól rúgja a sajátját, csak pech, hogy éppen a lécet találja el vele. Paraguay továbbjut. De minek?

Villáminterjú Gerardo Martino paraguayi és Takeshi Okada japán szövetségi kapitányokkal:
Uraim, volt valami tervük arra vonatkozóan, hogyan lehetne a rendes játékidőben megnyerni ezt a meccset?
Nem.
Nem.
Köszönöm az interjút.


Spanyolország – Portugália
Erre azért kíváncsi vagyok. A spanyolok nem rosszak, de azért korántsem lehengerlőek. A portugálok egyelőre még semmit nem csináltak. Észak-Korea ledarálását azért ne nevezzük bravúrnak.
A spanyolok továbbra is erőltetik a borzasztóan formánkívüli Torrest, a portugál kezdőbe bekerült Hugo Almeida, aki nagyon erős csatár, viszont lassú, és a pálya közepére Pepe, ami fölösleges kockázat. Egyrészt sokáig volt sérült, másrészt nincs agya.
2. perc: remek Torres lövés a 16-os sarkáról, 3. perc: David Villa lő egy sunyi pattogósat, Eduardo mindkétszer szépen véd. Nagyon csúszik a fű, érdemes lődözni. 6. perc: Torres tör be a 16-osra, lebirkózzák. Hááát, szabályos nem volt, de nincs 11-es. 7. perc: most David Villa cselezi be magát a másik oldalról, megint véd Eduardo!
Na, ki kezdett jobban?
De most 3-4 perc a portugáloké. Nem kerülnek igazán helyzetbe, de veszélyesek így is.
A 15. percre megnyugszanak a kedélyek. Sajnos. A spanyolok irányítanak, többnyire náluk van a labda, a portugálok visszahúzódnak és várnak a kontrákra, de néha pár percig letámadnak. Látszatra teljesen ötletszerűen.
C Ronaldo nem villog, sőt. Azért van egy szép westernes szabadrúgása. Tudod, amikor megáll terpeszben a labda mögött, köp egyet, megigazítja a kalapját és rábikázza. Na egy ilyen. Casillas nem is tudja megfogni, de kivágják a védők. Ilyet is tud ez a Ronaldo gyerek, de ezen a meccsen többnyire csak a hiszti van. Meg csempe a francba. Ahogy ül a füvön és szemrehányó gyerekszemekkel néz a bíróra, hát az valami… baromi idegesítő.
Nem rossz meccs. A spanyolok sokat passzolnak, a portugál kontrák nem veszélytelenek, de még egyik csapat sem kockáztat eleget.
2. félidő: a spanyolok kis híján összehoznak egy öngólt, Hugo Almeida nem is olyan lassú. Most nincs nagy játék. A portugálok bekkelnek, passzolni alig lehet, átlövés nincs, a beadások bénák.
Jönnek a cserék. Torres helyett Llorrente. Majdnem gólt fejel az első labdaérintéséből. Eduardo bravúr. Rögtön utána Villa lő. Épp csak mellé! Hát ez az! Focizni kéne! A következőt Villa már belövi. Xavi passzol sarokkal, Villa elsőre a kapusba lövi, de kipattanót berúgja. Les volt, de csak egy kicsit, akár egyvonal is lehetett. Ennyi benne van a játékban.
A portugálok cserélgetnek, de nagyon kevés ez a játék, amit ma mutatnak, és most hogy kijjebb jöttek, nagyobb terület van a spanyolok előtt. Több helyzetük is van, de Eduardo nagyszerűen véd. Ő tartja meccsben a portugálokat. A spanyolok eldugják a labdát, a portugálok csak a szagát érzik. Öt perccel a vége előtt jönnek rá, hogy ki fognak esni. Kicsit el is vesztik a fejüket. Vége, a spanyolok ünnepelnek, Eduardo sír, sajnálom, ő megtett mindent. A spanyol kapusok, Casillas és Reina vigasztalják.
A spanyol templomokban Xavi és Villa egészségéért imádkoznak. A portugálok erősen elgondolnak Saramago elszakadási javaslatán. Fenyő Miki végre visz némi életet a baromi unalmas stúdióbeszélgetésbe.

Villáminterjú Fenyő Miklós zenésszel és labdarúgó-szakértővel.
Miklós, nem akarsz, szigorúan érzelmi alapon, szövetségi kapitány lenni?
Dehogynem, és köztársasági elnök is.
Köszönöm az interjút.Tüskés tulipán, fekete bánat
20. játéknap: negyeddöntők 1.
Hollandia – Brazília
Magyar ember ösztönösen szimpatizál a holland válogatottal, még akkor is, amikor 6:1-re gyaláznak minket. Kis nemzet, mint mi, van két elveszett vébédöntőjük, mint nekünk, mindkétszer nemzetközi összeesküvés áldozatai lettek, mint mi. :)
A brazilok meg, ugye a brazilok, még akkor is, ha ebben a csapatban nincs túl sok brazilos vonás.
A hollandoknál a bemelegítésnél megsérül Mathijsen, Ooijernek kell játszani. A braziloknál Ramires eltiltott, Felipe Melo kerül a helyére. Nem vagyok biztos benne, hogy ez jó ötlet, pocsék szezonja volt a Juventusnál.
Mindkét csapat elég védekező összeállításban kezd, a brazilok ráadásul kékben. Elég hülyén néznek ki olasz válogatottnak álcázva.
Viszont jobban kezdenek, sőt, sokkal jobban. Robinho vért ivott, vagy valami annál is komolyabbat, fehér rumot mondjuk. Mindenhol ott van, támad, szerel, reklamál, még Van Bommel orrát is megpróbálja leharapni. Annyi baj legyen! Gólt is lő, de lesről.
Aztán megint ő, góóól! Ez már szabályos. És micsoda gól! Felipe Melo ad egy fan-tasz-ti-kus passzt a középponttól, be a védők mögé, lemaradnak Robinhoról, aki kapásból ellövi. Semmi állítgatás, labdakezelés, gyönyörű mozdulat volt! Egyre magabiztosabak a brazilok. Heitinga nem bírja ezt cérnával: odarúg Fabianónak, hogy ne tudjon elindulni egy passzra. Labda a környéken sem volt. Ez nálam piros, de megússza egy sárgával.
Egy holland szabadrúgás előtt egy frizbit kell kidobni a pályáról. Gilberto Silva megy oda. Béna. Van Persie szabadrúgása is. Van Persiet én hivatalból szeretem (Arsenalos) de azért egy hosszabb analízis nem ártana neki.
Jön a szélen Dani Alves, nagyon megfűzi Kuytöt, középre ad: Juaaan! Pff. Jól fölé vágta.
Gyengén játszanak a hollandok. Minden labda Robbenhez megy, de a többiek nem érnek fel a támadásokhoz. Nincs letámadás, viszont sok a falt. Elég tüskés ez a tulipán.
A brazilok meg jók és harcosak is. Jönnek megint! Robinho cselezget, nem tudják lerántani sem, továbbtolja Fabianóhoz, Fabiano sarokkal Kakának, Kaká csavaaaar. Véd a kapus. Ez szép játék volt!
Dunga ismét a lazacszín ing, zöld poló kombinációt választotta. Biztos valami mágikus oka van, mert más nem indokolná ezt a párosítást. Egyébként Dunga nagyon együtt él a játékkal, főleg Nishimura bíráskodásával. Előbb kis híján szétveri a padot, aztán majdnem elsírja magát.
Szünet. Sokkal több kell a hollandoktól, ha…
Ehhez képest nincs bennük több a szünet után sem. A brazilok magabiztosan játszanak, akár azt is mondhatnám nagyképűen. Kicsit mintha elpihentek volna.
Erre: a semmiből jön a holland egyenlítés. Sneijder középre ível, Melo és Cesar egymást zavarja, a labda meg beesik. Beszarás! Hollandiának még csak helyzete sem volt eddig! Ettől viszont felélednek. A braziloknak meg mintha elment volna a kedvük az egésztől.
Holland szöglet jön. Kuyt megcsúsztatja, Sneijder stukkol. Góóól! Megfordítják a hollandok! Ilyen nincs! A legkisebb ember fejelt!
Megzavarodnak a brazilok. Felipe Melonál gurul el a gyógyszer. Odatapos Robennek, kiállítják! Robinho hisztizik.
Fabiano, Nilmar csere. Nem volt még indokoltabb csere a világtörténelemben. Nem bírom ezt a Fabianót, szerintem egy mázlista nulla, ráadásul egy szem csatárként játszatja Dunga. (Csak összehasonlításként: Ronaldo, Bebeto, Romario…)
Azért próbálkoznak a brazilok. Húú! Két veszélyes szöglet egymás után. Megússzák a hollandok.
Még tíz perc. Julio Cesar véd egy nagyot, az ellentámadásból Kaká lő. Belelépnek
Lucio indul meg előre, kiharcol még egy szabadrúgást. Jó helyen van. Az utolsó brazil esély. Dani Alveees. Beleveri a sorfalba. Brazília meg a fejét verheti a falba, mert ezt a meccset nem Hollandia nyerte meg, hanem ők vesztették el.

Villáminterjú Dunga brazil szövetségi kapitánnyal.
Senor Dunga, meg tudná magyarázni, miért nem hozta ki a vébére Adrianot, Ronaldinhot és legfőképpen Patot?
Nem.
Köszönöm az interjút.


Uruguay – Ghána
Két elképesztő támadó gépezet feszül itt egymásnak. Nem lehet rossz meccs! Ghánai oldalon egy csatár, Gyan, de mellé valóban felérnek a középpályások, nem úgy, mint más csapatoknál. A másik oldalon a rendkívül lendületes Forlán, és az ebben a szezonban nagyon jó Suarez. Suarez szezonbeli mérlege: 52 meccs, 52 gól! Hoppáka!
Uruguay kezd jobban, fölényben játszanak, remekül szereznek labdákat a középpályán. Mindkét csapat próbál gyorsan játszani, ebben persze benne van a hiba. Próbálkoznak a védők mögé, élesen belőtt labdákkal, sok a lehetőség, de kevés a helyzet. Ennek ellenére jó meccs.
Uru szöglet. Megpattan, Kingson! Hú, mekkora védés! Csak a lassításból látszik, hogy fejjel védte. Aztán Forlán, majd Suarez próbálkozik távoli lövéssel, Jó kísérletek.
Ghánai szöglet. Vorsah jöööön! Mellé! Hihetetlen ez az ember. Akkora, mint egy páncélszekrény és úgy mozog, mint egy gazella. A következő percben Boateng vágtat át az uruguayi térfélen, jó a megkerülős, középre adja, Gyaan! Épp csak mellé! De szép játék volt! Ghána átveszi az irányítást a félidő végére! Muntari fejes. Boateng olló. Sorban jönnek most a helyzetek. Megint Muntari, a félpályánál, nem támadja senki, kicsit vezeti, ellövi. Góól! Góól! Vezet Ghána! De honnan lőtte?! A térfél közepéről! Muslera benne van, de akkor is nagy gól.
Szünet.
A második félidőben is Ghána irányít, de lüktet a játék, mint egy friss seb. Uruguayi szabadrúgás. Jó helyen van. Forlááán. Góól! Egyenlít Uruguay az 55. percben! És ebben is benne van a kapus!
Két perc múlva Gyan lövi el takarásból, Muslera véd nagyot. A másik oldalon Kingson jön ki nagyon rosszul egy beívelésre, Suareez, mellé!
El-ké-pesz-tő tempóban fociznak!
Boateng cselez befelé, 11-es! Nem. De lehetett volna. Aztán egy jó Gyan szabadrúgás. Fucile húzza meg a szélt, bead, Suarez éles szögből lő! Kingsooon! Bravúr volt.
Jönnek a cserék. Már a hosszabbításra.
Hosszabítás. Két elképesztően fáradt csapat. De próbálkoznak! Egyik sem akarja a 11-esekre bízni magát. Ghána jár közelebb a gólhoz, de nincs igazán nagy helyzet,
121. perc. Még egy ghánai szabadrúgás. Pantsil beíveli, megcsúsztatják, Muslera melléüt! Appiah rákotorja, Suarez ment a gólvonalon, Mensah visszafejeliiii, megint Suarez! Nincs bent! Sípol a bíró. Mi van? Piros lap Suareznek! De akkor 11-es is. Igen! Kézzel védett! Ghána 11-es kap a hosszabbítás hosszabbításban!
Gyan áll oda. Gyaaan… kapufa! Ilyen nincs! Kettőt már belőtt ezen a vébén, ezt meg kihagyja! Muslera csókolgatja a lécet, Suarez őrjöng a játékoskijáróban. Így megérte kezezni!
Vége. Jönnek a 11-esek! Kizárt, hogy Ghána nyerje, ebben a lelkiállapotban.
Forlán jön elsőnek, a kapitány. Forláán… gól! 1:0 Uruguaynak.
Gyan! Ezek után odaáll az első ghánai 11-eshez! Éééés… belövi! Góól! De milyen!? Fellövi a felső sarokba! Aztán kicsit bánatosan kiinteget a szurkolóknak. 1:1
Victorino jön. Ez is gól! 2:1
Appiaaah… belövi! 2:2 (Elképesztően jó lassítások a pályáról és a lelátóról is.)
Scotti… ez is gól. 3:2
Mensah jön, a csapatkapitány, beinjekciózott háttal. Két lépésrőőől… kihagyja! Véd Muslera! Így nem lehet 11-est lőni!
Maxi Pereira jön. Fölé, fölé! Hát kilőtte a stadionból!
Adiyiah a következő. Miért ez a gyerek lövi? Muslera kivédi! Nem volt jó 11-es.
Abreu jön, meg egy rakás rutin. Ha belövi, megnyeri Uruguay. Belövi! De hogy lövi be?! Pofátlanul lövi be!
Uruguay negyeddöntős! Az egész csapat egy kupacban, sírnak és kacagnak egyszerre.
A ghánaiak kis csoportokban ülnek a füvön, néznek maguk elé, van aki sír. Gyan a kezébe temeti az arcát és rázza a zokogás.
Ez a dráma!
Nincs villáminterjú.

Über Alles Espana!

21. játéknap
: negyeddöntők 2.

Argentína – Németország
Ennek a párosnak komoly múltja van, hogy mást ne mondjunk, egymás ellen játszották az 1986-os és az 1990-es döntőt. Egyszer az argentinok nyertek, egyszer a németek.
A kezdőcsapatok nem változtak, Messi megfázását is kikúrálták. Anyukája, fokhagymával. Talán ma kevésbé szorosan fogják majd.
Di Maria már Real játékosként fut ki a pályára.
1. perc: Klose durvul. Volt ő már kiállítva ezen a vébén. 3. perc Otamendi szabálytalankodik a vonal mellett. Schweinsteiger lövi középre a szabadot, Müller belecsúsztat, góól! Már a 3. perben vezet Németország! Hihetetlen ez a Müller. Egy éve még amatőrként játszott a harmadosztályban. Amerikai filmekben nincs ilyen karrier!
Eltelik az első negyedóra. Az argentinok meg vannak fogva. Még helyzetük sem volt, a németek meg elpuskáztak még két komoly lehetőséget. A 20. perc táján kezdenek kijönni az ütésből, de Tevez és Higuain megjátszhatatlan, a németek viszont simán átfutnak az argentin középpályán. Ez a német csapat egy tank, de nem egy erős, de lomha Tigris, hanem egy fürge Sherman.
Messi ad nagy labdát Teveznek, Neuer véd, a fordulásból Klose hagy ki egy ziccert. Huhuhuhúú! Lábbal kellett volna!
Kicsit följavulnak az argentinok a félidő vége felé. Messi és Tevez mélyen hátrajönnek labdákért és próbálják egy-az-egyben megverni a német védelmet. Ha sebességből tudnak rájuk menni, akkor szépen eljutnak a kapuig, de a betömörülő németek ellen nem nagyon lehet rágyorsítani. De egyre veszélyesebbek, gólt is lőnek, de négyen álltak lesen, nem ér. A félidő végére elég csúnyán beszorul Németország.
A díszpáholyban pásztáz a kamera. Merkel, temészetesen, aztán Jagger, mögötte Di Caprio, és még Charlize Theron is ott van.
Szünet. Jó meccs!
A második félidő elején megint benyomják a németeket, de képtelenek gólhelyzetbe kerülni, aztán pár perc elteltével kijjebb is tudnak jönni a germánok. Mertesacker arccal blokkol egy Tevez bombát. Én bele is haltam volna!
Elég jól pörög a meccs, felváltva kerülnek veszélybe a kapuk, az argentinok támadnak, a németek kontráznak. Megint egy kontra jön, a védelem lemarad, Müller fekve teszi Podolskinak, Poldi centerez, Klose, gól! Ezt már nem lehetett elrontani. Van egy olyan érzésem, hogy eldőlt. Nincs két gól az argentinok mai játékában. Még van 20 percük, megpróbálják, de a németek rúgnak még egyet. Schweini csinál bohócot a védelem bal oldlából, beadja Friedrich, egy védő, belövi. 3:0! Kivégezték Argentínát a 75. perc alatt. Maradona már kezdhet gondolkodni, hogy ezt hogy magyarázza meg. És még nincs vége! Özil fut el a balszélen, beadja, Klose 4:0. Ennyi! Ez a német csapat négyet rúgott Angliának és Argentínának.

Villáminterjú Bede Mártonnal az Index „futballszakértőjével”:
Kedves Márton, hol a francban van az a lehengerlő Dél-Amerikai fölény?
Sehol.
Köszönöm az interjút.

Villáminterjú Leo Messi argentin labdarúgóval.
Leo, mi a franc van veled? Ennyivel jobb csapat a Barcelona, mint az argentin válogatott?
Igen.
Köszönöm az interjút.

Villáminterjú Diego Maradona argentin szövetségi kapitánnyal:
Don Diego, akkor marad a kábítószer kereskedelem?
Igen.
Köszönöm az interjút.


Paraguay – Spanyolország
Paraguay a Cardozo – Valdez csatár párral próbálkozik, és a védelemben is vannak változások, a spanyolok továbbra is bíznak Torresben. Háát…
Pár perc elteltével világos lesz, hogy Paraguay nem teleszart gatyával jött ki erre a meccsre. Letámadnak már a spanyol térfélen, és meglepően könnyedén veszik el a labdákat a spanyol sztároktól. Eltelik tíz perc és Xaviék még nem jártak az ellenfél kapujánál! Hihetetlenül magabiztos, és ráadásul elegáns védekezés! Meg is játsszák a labdákat, nem rugdossák el vaktában, csak a kapura nem veszélyesek. Igaz a spanyolok sem. Az egyetlen szép megmozdulásuk Xavi távoli lövése.
Paraguayi szabadrúgás jön befelé, Valdezhez kerül. Góóól! Vezet Paraguay! Nem adják meg! Les miatt. Háááát… Cardozo lesen volt, de nem ért a labdához, Valdez meg nem volt lesen. Határeset.
Szünet. Hölgyeim és uraim, egy helyzet nélküli (most a meg nem adott gólt ne számítsuk), de nem unalmas első félidőt láttunk. Paraguay alaposan meglepte Spanyolországot, több lehetőségük volt, és meg kell mondjam, engem lenyűgöz a védőmunkájuk.
A 2. félidő elején nincs változás a játékban. Torres helyett jön Fabregas, fölényt kell kialakítani a középpályán, hogy működjön a spanyol játék.
De! Paraguay 11-est kap! Lerántották Cardozót, teljesen egyértelmű. Ő lövi. Cardozooo… Casillas kivédi!!! És már mennek is a spanyolok, Villa kapja, beforgatja a védőjét, ééés.. 11-es! Két percen belül a második. Nézzük a lassítást! Háát, ott volt a védő keze, de Villa nagyon földobta magát. Xavi Alonso áll oda. Éés… belövi! De a bíró visszarendeli! Befutottak a spanyolok a lövés előtt, vagy mi? Lassítják, befutottak, de éppen csak, ilyenért nem szoktak újra rúgatni 11-est. Xavi Alonso megint. Villaaar! Kifogta! Marad a 0:0! De milyen 5 perc volt ez!?
Lassítják Cardozo kihagyott 11-esét. Itt sokkal jobban befutottak a spanyol védők, akkor ezt is újra kellett volna rúgatni. Aztán ismétlik Alonso kihagyott büntetőjét is, ott meg Fabregast ütötte el Villar a kipattanóért menve. Lehetett volna még egyet adni!
A 70. perc tájékán kezd el fáradni Paraguay, egyre jobban nyomnak a spanyolok, de ez még csak mezőnyfölény. Eltelik még tíz perc, már csak tíz van hátra, nézőpont kérdése.
Aztán egyszercsak megindul Iniesta! Egy nagy csel, még egy, leteszi Pedrónak, lő, kapufa!
A kipattanó David Villához kerül, ellövi, kapufa! A labda végigpattog a gólvonalon, az idő megáll, rápattan a másik kapufára, és onnaaaan…. Befelé! Góóól! Vezetnek a spanyolok! Az idő elindul, mindenki egy kupacban. David Villa, áldassék a neve!
Még 5 perc. Paraguay próbálkozik. Barrios élesen! Kijön Casillasról! Santa Cruz! Casillas lábbal. Húúú! Ez meredek volt. Ha Santa Cruz egy kicsit higgadtabb, akkor itt hosszabbítás jön, de így nem, a spanyolok lepörgetik az órát és elődöntősök.
Vége. Most Cardozo sír, mint egy gyerek, a fél csapat próbálja vigasztalni, még a spanyolok is odamennek. Nincs az a romantikus film, ami ennél torokszorítóbb lenne.

Villáninterjú Vicente Del Bosque spanyol szövetségi kapitánnyal:
Senor Del Bosque, meleg volt a pite?
Igen.


A protestáns etika szelleme

22. játéknap
, első elődöntő
Uruguay – Hollandia

Azt mondja a szpíker: Uruguay sokak szerint sportszerűtlenséggel jutott az elődöntőbe. Na álljunk csak meg egy baráti szóra! A szívem vérzett Ghánáért, de azt azért nem lehet mondani, hogy az uruk érdemtelenül és sportszerűtlenül jutottak idáig. Az igaz, hogy Suarez kézzel védett egy ziccert, de egyrészt: szerintem reflexmozdulat volt, másrészt: a ghánai srác lesen volt, harmadrészt: megkapták érte a 11-est. Ha Gyan belövi, most Ghána játszhatja az elődöntőt. Az viszont tény, hogy Suarez nagyon fog hiányozni ebből a csapatból. Meg Lodeiro, Fucile és Lugano is. Szóval a sérülések, eltiltások miatt eléggé föl van forgatva Uruguay.
A hollandoknál is van két eltiltott Van Der Wiel és De Jong, helyettük De Zeeuw és Boulahrouz – még egy hentes és mészáros.

Villáminterjú Luis Suarez uruguayi labdarúgóval:
Luis, mit szólsz hozzá, hogy Afrikában az Ördög Keze névvel illetnek manapság?
Leszarom.
Köszönöm az interjút.
A meccset az én kedvenc bíróm Irmatov sporttárs vezeti, szerintem ő volt a legjobb az egész vébén. A második legjobb, Kassai kapta a másik elődöntőt. Szóval, hülye a FIFA, de nem annyira.

Villáminterjú Ravsan Irmatov üzbég játékvezetővel:
Irmatov úr, ön szerint melyik bajnokság erősebb az üzbég vagy a magyar?
Udvarias választ szeretne vagy igazat?
Köszönöm az interjút.
A 4. percben egy Kuyt helyzetecskével kezdődik el a meccs, Muslera adta a passzt. A kapus az Achilles sarka ennek az Uruguaynak. Vigyázni kell vele!
10 perc lemegy mezőnyjátékkal, aztán Cavanit fogják meg lesen – tévesen. Ejnye sporttársak! Pár perc múlva Sneijder gólhelyzetben Van Persiet lövi ki. Köszönjük Batman Robin!
Urugugay behúzódik és hátulról próbálják kiugratni Forlánt és Cavanit, Hollandia passzolgat és próbál közelebb kerülni a kapuhoz, de inkább csak a fal előtt járatják a labdát, mint a kézilabdában. Nem értem, miért nem lőnek. Na most! Góól! Hú mekkora gól! Van Bronkhhhorst bevágta! Még akkor is nagy gól, ha Muslera benne van.
Á! Nincs benne! Nézem a lassítást, ezt Gio nagyon eltalálta.
Az uruknak kicsit támadóbban kellene játszaniuk, de eddig még mindig meg tudták oldani ezeket a ritmusváltásokat. Most is jönnek. Van Bommel gyorsan fegyelmezi is őket, szerencsére nem sikerül eltörnie az uruguayi térdét.

Villáminterjú Mark Van Bommel holland labdarúgóval:
Mark, tisztában vagy vele, hogy egy ideális világban téged már évekkel ezelőtt eltiltottak volna, méghozzá örökre?
Nem.
Köszönöm az interjút.
Caseres és De Zeeuw! Jézusom, lerúgta a holland fejét! És még rosszul is esik. Huh! Lassítás alapján nem volt szándékos, a labdáért mentek mindketten, de ez durva volt.
Pár perc múlva Gio nyom egy könyököst Cavaninak a 16-oson belül. …
Inkább küzdelem van, mint játék. De most! Cavani labdát szerez! Na! NA! Mit pöcsölsz?! Elrontja. Vagy lőni kellett volna, vagy passzolni, de elkezdett cselezgetni. De, az uruk följavultak, a labda is többet van náluk most.
Forlán! Otthagyták üresen! Csinál egy cselt, ellövi, góól, góól milyen gól! Diego Forlááán! Vagy harmincról, jobbal. Juhúú!

Szünet. Asszem kicsit elbízta magát Hollandia, és ezt Uruguay ellen nem lehet megtenni. Mutatják lassítva a gólokat. Gio: 36 méterről, 109 km/h-val, Forlán 28 méterről, 98 km/h-val. ’Zannya!

Villáminterjú Diego Forlán uruguayi labdarúgóval:
Diego, visszatérnél Angliába, ha a topcsapatok közül hívna valaki?
Nem, ott hideg van.
Köszönöm az interjút.
Jön a második félidő. Jól kezdődik. Nagy iram, élvezetes játék.
Cavani megint labdát szerez, ott van Forlán üresen! ÁÁÁÁ! Baszd meg Cavani, a második ilyen!
Forlán rúg egy jó szabadot. A másik oldalon Van Der Vaart lő! Véd Muslera, de rossz helyre pattan. Robben! Nem találta el az üres kaput! Pfúúú!
Sneijder lő, megpattan! Gól. A franc: 2:1.
Kuyt húz a szélen, beadja, Robben! 3:1. Szép, pontos fejes volt. Három perc alatt két gólt kap Uruguay. Eldőlt? Van még húsz perc!
A királyi pár lelkesen, de bénán szurkol. Jön Abreu, három csatárral próbálkoznak az uruk, Hollandia öli az időt, Van Bommel nem csak azt. Pörögnek a másodpercek. Még lő egy szép gólt Maxi Pereira, de már késő. Késő. Nyer Hollandia. A protestáns etika ma is győzedelmeskedett, és ez most nem gúny. Valamit nagyon tudnak a hollandok. Focizni is tudnak, de ezen a vébén mást mutatnak be. Küzdést és fogaknak csikorgatását.

Ja, és a nagy siránkozások, meg az európai foci temetése után végül is európai döntő lesz.

Villáminterjú Bert Van Marwijk holland szövetségi kapitánnyal:
Van Marwijk úr, kit szeretne ellenfélnek a döntőben?
A németeket!
Köszönöm az interjút.


Automata Volkswagen
23. játéknap: második elődöntő

Németország – Spanyolország
Müller eltiltását tölti, és ez még sokba lehet a németeknek. Del Bosque végre ki merte hagyni Torrest a kezdőből, de nem Llorente játszik helyette, ami szerintem logikus lenne, hanem Pedro.
15 perc simán eltelik különösebb esemény nélkül. Egy Puyol fejes és egy Villa kiugrás, ez minden. A németek átadják a területet, a spanyolok körbepasszolgatják őket. Fél óra telik el helyzet nélkül, de legalább faragás sincs.
A német csapat ma olyan, mint az a robotvezérelt VW, amit a meccs előtt láttunk a fiammal a Spectrumon. Egyszer kell végigvezetni egy pályán, és utána megy magától, de önállóságra nem képes. A spanyolok dettó, csak SEATban, ugyanolyan pontosan csak egy picit több emoción -nal.
A 30. perc környékén jönnek kicsit előrébb a németek. Trochowskinak van egy elfogadható lövése, aztán a félidő végén van egy kis vita egy német 11-es körül. Ramos kicsit belerúg Özilbe, aki jó nagyot esik, de Kassai továbbengedi. Hiba. Szabálytalan volt, igaz a 16-oson kívül, de a szabadrúgás járt volna. Özil kicsit túlhomorította. Özil egyébként feltűnően visszafogott. Lehet, hogy neki még sok ez a tét?
Szünet. Unalmas félidő után.

Villáminterjú Mesut Özil német labdarúgóval:
Mesut, azért vagy ennyire halvány ma, mert ősztől Barcelona játékos leszel?
Igen.
Köszönöm az interjút.

A második félidő tükörképe az elsőnek. Húsz perc alatt egy-egy nagyobb védést kell csak bemutatni mindkét kapusnak. Most is van egy vitatott 11-es, ezúttal a spanyolok kergetik Kassait.
A döntő különbség az, hogy az erre a félidőre jutó Puyol fejes beakad. Szögletből jön a labda, ott marad üresen, bebólintja. Ennyi kérem szépen. A német védők csodálkoznak, én meg azon csodálkozom, hogy nem tudták elosztani azt a három (!) spanyolt, aki tud fejelni. Na jó, öt, de akkor már nagyon jószívű voltam.
Próbálnak támadni a németek, de ma robotpilótán vannak. Jön Torres és Gomez, utóbbi német, előbbi David Villa helyére. Mi van? A kitámadó németek mellett kontráznak a spanyolok: Pedro, Pedro!
Pedro, Pedro! Lőni kellett volna apám, nem cselezgetni!
Az utolsó percekben is spanyoloknál van többet a labda. Lepörgetik az órát, ma is 1:0-ra nyernek. A németekből ezen a meccsen hiányzott a Geistesflug.
Puyol ünneplés helyett végiggratulálja a németeket. Igazi kapitány.

Villáminterjú Carles Puyol spanyol labdarúgóval:
Carles, ha megnyeritek a vébét, levágatod végre a hajad?
Nem.
Köszönöm az interjút.

Holland – spanyol döntő lesz, ami azt jelenti, hogy olyan ország lesz világbajnok, amelyik még nem volt. És ez jó.
Szinte hihetetlen, de utoljára 1958-ban volt olyan döntő, amibe két addig nyeretlen ország jutott: Brazília és Svédország.

Csalódott csapatok csatája – Muhaha!
24. játéknap: bronzmeccs:

Uruguay – Németország
Szóval, ami a csalódott csapatokat illeti. Uruguay azt hiszem a legmerészebb álmaiban sem képzelte, hogy négy közé jut ezen a vébén, és a legjobb amerikai csapat lesz a tornán. A németeket sem tartotta esélyesnek komoly ember. Persze mondogatták, hogy a németekkel mindig számolni kell, de ez most inkább csak udvariaskodás volt Löw fiatal csapatával szemben. Aztán tessék, a bronzéremért játszanak.
Ráadásul két szimpatikus csapatról van szó. Ami azért korábban egyikre sem volt jellemző. Az előző vébéken szereplő uruguayi csapatok leginkább a durváskodásról maradtak emlékezetesek, a németek meg a fejekről (elég, ha csak annyit mondok, hogy Völler, Effenberg, Ballack?) Ezzel szemben ezen a vébén Uruguay kemény, de sportszerű és hajtós-szép játékot mutatott be. És ott volt Forlán, aki nekem már a manchesteri időkben is nagy kedvencem volt. A németeket végignézve meg egészen emberi arcokat lehet látni, kivéve Schweinsteiget. Nincs nekem semmi bajom Schweinivel, csak olyan typisch Bundesliga feje van. Na mindegy! Nézzük a meccset!
Az uruguayi csapat a szokások kezdőjével áll föl, a németeknél többen hiányoznak betegség vagy sérülés miatt: Klose, Podolski, Lahm.
Az első 5 perc mérlege: egy német lesgól, amit fegyelmezetten tudomásul vesznek, egy Aogo belépő, ami piros helyett csak sárga, szóval bekezdtek a fiúk. Németország veszélyesebb. És ez történelmi tény. A 10. percben már kapufáig jutnak: Özil szöglete, Friedrich fejese. Aztán jön Schweini, messziről ellövi, kijön Musleráról… Müller… Góól! Vezetnek a németek. Hááát, Muslera alaposan benne van, nagyon rosszul nyúlt bele abba a lövésbe.
Az uruk is följebb jönnek a gól után, két helyzetük is van gyorsan. Aztán Perez elveszi a labdát Schweinsteigertől a középpályán, passzol Suareznek, Suarez Cavaninak, Cavani, Cavani, góóól! Egyenlít Uruguay! Na de jó meccs! Hatalmas iram, jó megoldások és sportszerű játék. Mindez ömlő esőben és pocsék pályán. Az időjárás egy dolog ugye, de hogy a pálya ilyen szar, az felháborító.
Forlááán! Mekkora passz! Suarez mehet vele, mehet, mehet! Mellé! Hű mekkora labdát kapott!
Szünet. Én cserélnék Löw helyében. Jansen és Cacau tök fölösleges a pályán.
A második félidő uruguayi lehetőségekkel kezdődik. Megint Suarez kap jó labdát, megint Forlántól, megint elrontja. Azért amit Forlán játszik ezen a vébén, ma ráadásul sérülten, az nem mindennapi!
Arevalo húzza meg a szélt, fölrúgni sem lehet, beadja… Forlááán! Góóól! Kapásból, milyen gól! Lelövi a földre, onnan pattan. Védhetetlen!
Pár perc múlva Jansen egyenlít! Pont Jansen! Egy elég céltalan beívelést fejel be három uru között! Az egyik Muslera, aki botrányosan jött ki. A második gólt adja a németeknek. Muslera német titkosügynök.
Rögtön utána jön egy német kontra. 3 a 3-ban mehetnek, de Özil elcselezgeti.

Villáminterjú Fernando Muslera uruguayi kapussal:
Fernando, úgy tudjuk megkeresett téged a kapusgondokkal küszködő Ferencváros. Igaz a hír?
Nem.
Hála istennek! Köszönöm az interjút.

60. perc. Nagy iram, sok helyzet, négy gól. Jó foci!
Suareeez! Hú, mekkora löket volt, és milyen szépen védett Butt! Még egy nagy védés, most Forlán lőtt! Jobb Uruguay ezekben a percekben.
De a végén megint jön a németek szerencséje. Egy össze-vissza pattogó labdát befejel Khedira. Azt mondják, megérdemelte a gólt. Ez milyen hülyeség már!
Öt perc van hátra. Cserék. Megy az idő, mindjárt vége. Na! Még egy szabadrúgást kap Uruguay! Már letelt a 90 perc.
Persze, hogy Forlán. Úgy húsz méterről, nagyon jó helyről. Forlááán…. Kapufa! Azt a kurva életbe! Vége. Szegény Forlán!
A németek nem ünnepelnek, alighanem még nem indult újra a szívverésük. Körbeállnak, gratulálnak. Bronzérmesek.

Villáminterjú Joachim Löw német szövetségi kapitánnyal:
Herr Löw, igaz Michael Becker állítása, miszerint a Nationalelf „puhány” játéka a sok, khm, homoszexuálisnak köszönhető?
Igaz! Puhányok vagyunk, de technikásak.
Köszönöm az interjút.

Vesszen Németalföld!
25. játéknak: a döntő

Hollandia – Spanyolország
Bizony, az utolsó nap. Ilyenkor már mindenki fáradt: csapatok, nézők, még a jegyzetíró is, de még egy nagy rugaszkodás hátra van.
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem mindig nehézséget okoz egy nyaralás megszervezése. Annyi apróságra kell odafigyelni, hogy egyszerűen képtelen vagyok mindent a helyére tenni. Most arról feledkeztem meg az időpont kiválasztásánál, hogy világbajnokság van, ezért aztán az elődöntőket meg a bronzmeccset meg hang nélkül néztem, hogy a gyerekek tudjanak aludni mellettem az apartmanban. Ez persze nem is olyan nagy baj a kommentátorok színvolát tekintve. Meg azt is észrevettem már, hogy ha hang nélkül nézek meccset, sokkal többet látok belőle. A döntőre viszont megérkeztünk a feleségem szüleihez, ahol a gyerekek héderezni fognak a következő két hétben. És ez azt jelenti, hogy apósommal fogok meccset nézni. Na most apósom utoljára a nyolcvanas években nézett végig egy meccset tisztességesen, folyton összekeveri a játékosokat, ennek ellenére szakértőnek tartja magát. És rendszeresen a Pásztor Józsi-féle Békéscsabáról sztorizik a meccsek alatt, ami egyrészt nem érdekel, másrészt huszadszor hallom mindegyiket.
Jól van, kisírtam magam, most már lássuk a meccset!
A spanyoloknak drukkolok, ez nyilvánvaló. Szerettem én évekig a holland a focit, de ez a csapat most minden csak nem szimpatikus. Lehet, hogy Marwijkkal megtanultak nyerni, de elfelejtettek játszani. A spanyolok meg a legszebb focit játszották ezen a vébén, szerintem ez nem vitás. Lehet kritizálni őket, hogy kevés gólt rúgtak, de azért azt ne felejtsük el, hogy a legtöbb ellenfelük tíz emberrel védekezett ellenük.
Még egy perc sem telik el meccsből, amikor Van Persie odarúg egy spanyolnak. Komolyan mondom, nem értem! Labda sehol nem volt, alattomos, megfélemlítő szabálytalanság. Egyébként ez a Marwijk is teljesen vak: játszatja végig Van Persiet, akinek láthatóan nem megy.
Tíz perc telik el ideges, csapkodós játékkal, a hollandok azonnal odalépnek, ha egy spanyol megindulna, és próbálják kiugratni V.P.-t vagy Robbent. Nem rossz ötlet ez. A spanyol védelem elég bizonytalannak tűnik ma.
Húsz perc elteltével a hollandok egy Sneijder szabadrúgást tudnak felmutatni. A spanyolok sem sokkal többet: egy Ramos fejes és Villa oldalhálója.
Pfúúú! Van Bommel tarolja le Iniestát! A picsába le kéne zavarni a pályáról! Iniesta már rég elrúgta mire Bommel odaért és elvitte a támaszkodó lábát. Ha az letapad, ha Iniesta nem tudja fölkapni, akkor ott szakad minden.
Na, ez a van Bommel falt megadta az alaphangot a meccshez! Jönnek a durvulások: Van Persie (megint), Puyol, Van Bommel (hol az piros, Webb?), Ramos, De Jong – uh! Na most komolyan spori, mi a piros, ha ez nem? Megpróbálta átrúgni Xavi Alonso mellkasát. Nem sikerült. Ez eddig inkább ketrecharc, mint foci.
Casillas csinál bohócot magából. A hollandok visszaadnak egy labdát, mert ápolás miatt kirúgták a spanyolok, de átpattan Casillas fölött, épp csak beleér. A bíró meg kénytelen holland szögletet ítélni! Muhaha! Rendesek a hollandok, ezt is visszaadják Casillasnak – na próbáld meg még egyszer hülyegyerek! (Eszembe jut egy angol Championship meccs, amikor egy ilyen szituációból gól lett. Ott is visszaadták a labdát, átpattant a kapuson, csakhogy az bement a kapuba! A bíró meg nem tehetett mást, megadta. Aztán némi kupaktanács után a középkezdésből hagyták gólt lőni a szenvedő felet. Mókás volt, mindenki állt a pályán egy játékos meg bekísérte a labdát a kapuba.)
És ezzel a kis tréfával véget is ér az első félidő. A szünetben sugároznak még tíz percet az MTV önfényező műsorából, amit egész délután nyomtak. (Mit mondjak, szánalmas volt. Palcsó Tomi és Kiki énekel tíz ember előtt. De erről ennyit.)

Villáminterjú Bert Van Marwijkkal a holland válogatott edzőjével:
Szövetségi kapitány úr, ugye van Bommel csak azért játszik, mert a veje?
Igen.
Köszönöm az interjút.

„A második félidőre sem változik a játék képe.” Heitinga rúg egy jó nagyot Villába, aztán Van Bommel úgy adja vissza az ápolás miatt kirúgott labdát, hogy annál kevés bunkóbb dolgot láttam még focipályán. Úgy tűnhet, hogy rászálltam Bommelre, pedig nem.
Pedro helyett jön Navas, jó lehet, sokkal gyorsabb.
De most a hollandok jönnek! Robben ugrik ki, Robben, Robben… Casillas! Lábbal! Hú mit hagyott ki Robben! Hát ez volt a meccs helyzete! Hatvan percet kellett rá várni, hogy Sneijder így ki tudja ugratni Robbent, de majdnem bejött nekik!
A másik oldalon Villa kerül helyzetbe! Hárman repülnek elé, kipattan! A francba!
Aztán megint visszaalszanak a csapatok, pedig jó lenne már egy kicsit kockáztatni, van még húsz perc, és nem szívesen néznék hosszabbítást. (Meg a gyereknek is le kéne már feküdni, de azt mondja, ha addig él is végignézi a döntőt. Jól van fiam!)
Iiijjjj! Ramos! Teljesen tisztán fejelhetett, de kihagyta. Most meg Robben megy megint! Puyol lassú, rámászik a hátára, kimarad ez is! Megint Casillas szedi föl! Robben őrjöng. Kár, mert egy pillanatig szimpatikus volt, amiért nem akart elesni, hanem gólt akart rúgni, de aztán utána rúg Casillasnak és üvöltözik a bíróval. De hát ő ment tovább! Most mit akar? Persze Puyolnak járna egy lap, és akkor kiállna, de akkor sem kezdünk el bírót kergetni a pályán! Ha Hollandia elbukja ezt a döntőt, Robbent száműzik a Robben szigetre.
Azt hiszem most már semmi nem ment meg minket a hosszabbítástól.
A hosszabbításban bekezdenek a spanyolok: Iniesta ad egy remek labdát Fabregasnak – kimarad! Utána fordítva, de Iniesta még csak el sem lövi! Mit össze tud pöcsölni! Miért kell mindig passzolni? Navas! Megpattan, oldalháló! Én már bent láttam. Fabregas szóló, mellé! Na ez már foci! De miért kellett megvárni a hosszabbítást?
Heitinga beszedi a második sárgáját – kiáll. Az is csoda, hogy ez az első kiállítás a meccsen. Robben berúgja sípszó után – ez is sárga lenne, már a második, de Webb megkegyelmez neki. Szerintem most helyesen. Mondjuk Webb nagyon szarul vezette ezt a meccset. Most is: egy teljesen egyértelmű szögletet nem ad meg a hollandoknak, aztán nem fúj le egy faltot a spanyol kapu előtt. Ebből viszont indulnak a spanyolok. Torres, lepattan a beadása, de Fabregashoz kerül, bevarázsolja Iniestához, Iniestaaa… Góól! Góól! Na végre! Vezetnek a spanyolok. Casillas elsírja magát.
És innen vége, a hollandokban nincs több. Spanyolország világbajnok! Megérdemelték, nem is vitás.

Villáminterjú Cesc Farbregas spanyol válogatott labdarúgóval, az egyik kedvenc focistámmal :)
Cesc, az a sörözés a kispadon Puyollal, Al Bandy pózban, az előre megbeszélt koreográfia volt?
Igen :)
Köszönöm az interjút.

Hát itt a vége.
Volt két nagy csalódásom: Anglia és Franciaország – bár utóbbi leszereplésében tudat alatt biztos voltam. Szegényebb lettem egy meggyőződéssel, miszerint Németországnak nem lehet szurkolni, de gazdagabb lettem három új kedvenccel: Ghánával, Chilével és Uruguayyal.
És aki szerint ez egy rossz vébé volt, az nézze csak a magyar bajnokságot!