2011. március 24., csütörtök

Mocsok, mocsok, mocsok

James Ellroy: A nagy sehol (Catraphilus, 2010. fordította: Illés Róbert)
[4 és fél hollywoodi kommunista összeesküvő]

Uhhh! Hát ez olyan volt, mint egy szuszpenzor nélkül beszedett mélyütés.
Fogalmam sincs, hogy ebből miért nem készült még mozi. Talán azért, mert nincs benne egyetlen „pozitív hős” sem.
A két történetszál – homoszexuális indíttatású gyilkosságok, és hollywoodi kommunista összeesküvés – egy idő után összefonódik, és gyarlóságok bonyolult szövevényét hozza létre.
Az 1950-es évek Los Angelesében járunk, és a város az egyik főszereplő a történetben. Az egymással összefonódott és rivalizáló bandák, rendőrségek (városi, megyei) és szakszervezetek kusza hálójában, mindenki a saját legyére vadászik. A lemészárolt buzeránsok, egy rendőrön kívül, senkit sem érdekelnek, a komcsiüldözés egyetlen célja, hogy a stúdiók letörhessék a béreket. Az eszközökben senki sem válogat.
Szóval nagyon jó kis sötét filmet lehetne forgatni belőle, vagy akár egy olyasmi sorozatot, mint a Boardwalk Empire, csak kéne egy kis segítség a három főszereplő kiválasztásához, mert én nem ismerem eléggé a felhozatalt.
Segítsetek castingolni!

Upshow: Fiatal ambiciózus, tanulni vágyó, kezdő rendőr, érdeklik az új helyszínelési eljárások. DE: egy arrogáns, idegesítő kis pöcs. Démonai: ifjúkori autólopások, az egyik során tanúja lesz egy brutális gyilkosságnak. Pia, a tökéletesség hajszolása, megszállottság, látens homoszexualitás.

Considine: magas, harmincas évei végén, okos, de kissé gerinctelen zsaru, aki a karrierje miatt belemegy, hogy komcsikat dugjon rács mögé, akár gyártott bizonyítékok alapján is. Megjárta Buchenwaldot, onnan hozta magával cseh feleségét, aki egy SS tiszt szeretője volt. Gyávának tartják. Démonai: lelkész apja, Buchenwald és egy gyilkosság Németországban, gyávaság nagyra töréssel kombinálva, a fia, akit imád, nem a sajátja.

Meeks: Köpcös exzsaru, korrupt, jelenleg „ügyintéző” Howard Hughes-nál, kiterjedt maffiakapcsolatokkal rendelkezik. Állandó lavírozásban van, hajszolt kopott, keresi a bajt, de képes nagylelkű gesztusokra is. Démonai: játékszenvedély, fogadások, nők, pénz, veszélyes élet. Hát igen, még ő a legszimpatikusabb.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Uhhh! Micsoda fölütés :)

Considine: Nicolas Cage (Igaz, majd' egy tízessel idősebb. Akkor is)

egy ember írta...

jaj. jaj, gondban vagyok Cage-dzsel, mert hát egyrészt öreg ;)
viszont néha tud nagyon jó lenni, épp most néztem meg úja a Veszett a világot, meg ott van a Ha/ver, meg az időjós, de olyan borzalmak is akadnak nála, mint a Con Air
egye fene, ha nem lesz jobb ötlet, elfogadom :)

Névtelen írta...

Látod, én borzalmakat nem nézek :)