2011. március 6., vasárnap

Játék a sportolók fejével

Paul Fournel a szeren (cop. DR)
Paul Fournel: Játék - a sportolók fejével (Aeternitas, 2008)
[4 hegyi szakasz]

Tökéletes összpontosítás, és töretlen szorgalom, istenáldotta tehetség és végtelen gyakorlás. A befejezés lehetetlensége. A töretlen vagy éppen a megtört hit. A teljes értelmetlenség, és ami legyőzi, az akaraterő. Az önfeladás egy eszméért, a csapatért, vagy a pénzért. Sérülések, szerek, kimerültség. És végül a siker, vagy többnyire, a többségnek a kudarc, mert a vesztesek mindig többen vannak.
Egy magamfajta sportbuzinak, aki szinte bármilyen sportot képes érdeklődéssel és hosszan nézni, tanulmányozni, érdekesek ezek a novellák. Élveztem a szakzsargont – a bennfentesség ízét, az egy témára épülő variációkat, a kidolgozott „taktikát”, a játékot a sportolók fejével.
Meglehetősen kétértelmű a cím. Egyrészt a sport tényleg játék, amit itt a sportolók fejével – szemén keresztül – mutat be Fournel, másrészt a sport kőkemény üzlet, ahol az üzletemberek sokszor tényleg a sportolók fejével játszanak. Meg a szívükkel, a végtagjaikkal.
Többnyire olyan emberekről szólnak ezek a novellák, aki hosszú éveken keresztül minden mást feladnak a karrierért, egy álomért, vagy (csak) a pénzért, mi meg jól szórakozunk rajtuk.

4 megjegyzés:

AnTalk írta...

Na, még egy közös pont. Én is szinte bármilyen sportot ( a curling és a golf kivételével) élvezettel tudok nézni. Olyan ez mint a pornó, ha nem csinálja az ember, legalább nézze. Az is élvezet :-)

egy ember írta...

@AnTalk pedig a curling jó! :)
de a golf nálam is kiesik, meg a póker, meg a műkorcsolya

AnTalk írta...

Pókert már elvből sem, műkorcsolyát pedig csak a nőit netán párost.

egy ember írta...

@AnTalk :)