2010. március 1., hétfő

Február olvasója

Február olvasója Wayne Rooney – és ez nem vicc.
Annak, aki esetleg nem tudná kiről van szó: a Manchester United és az angol válogatott csatára, jelenleg a világ egyik legjobb és legdrágább focistája. És, hogy miért ő a hónap olvasója? Azért mert részt vesz a Premier League és a National Literacy Trust közös kampányában, ami arra próbálja ösztönzi a gyerekeket és a családokat, hogy olvassanak többet.
A kampány már hetedik éve tart, és az abban részt vállaló labdarúgók nem csak a nevüket adják a dologhoz, hanem különböző olvasásnépszerűsítő programokon vesznek részt, iskolákba, könyvtárakba látogatnak el. Ezen kívül, a program részeként, minden klub támogat egy helyi könyvtárat. Bizony!
A 2009-es szezonban olyan nagyágyúkat és példaképeket sikerült megnyerni az akciónak, mint Rooney, vagy a liverpooli Jamie Carragher. A programban ezúttal is a kapusok vannak többségben. A húsz PL csapat közül tizenegyből kapus vállalkozott a részvételre. (Hiába, különleges létforma!) Köztük van a válogatott David James (Portsmouth), aki egyedüliként mind a hét szezont végigjátszotta a kampányban, amiben eddig 99-en vettek részt.
A játékosok kiválasztanak egy-egy gyerek- vagy felnőtt könyvet, így minden évben összeáll egy húszas lista, amiből a támogatott könyvtárak ajándékpéldányokat kapnak. A programban részt vevő családok is ajándékkönyvekkel lesznek gazdagabbak, persze az élményen kívül.
Olyan focista is van, aki nem csak olvas, de ír is. Az Everton kapusa Carlo Nash útleíráson dolgozik, egy másik kapus Mark Schwarzer (Fulham) pedig focis témájú gyerekkönyveket ír.
Na kérem, így is lehet!
 
Wayne és Bölcsek Köve, no meg Carragher önéletrajza. 

4 megjegyzés:

MC írta...

Rooney meglepően jó arc, sosem gondolná az ember a fizimiskája alapján. A BBC-n láttam kandikamerás celebszivatós műsort, ahol Rio Ferdinand volt az összeesküvő és Rooney volt az áldozat (többször is), na, abban is jó arc volt.

egy ember írta...

Ne ítélj, hogy ne ítéltess! :)
Egyébként szerintem a játékából, az egész hozzáállásából sugárzik az intelligencia, a bányászgyerek fej ellenére.

MC írta...

Ja, a játékintelligencia oké, de azért emlékszem arra, amikor először láttam játszani, akkor kb. 10 perc alatt majdnem kiállíttatta magát, ütött-rúgott mindenkit, akit ért. Naná, hogy céronaldó is arra játszott később, hogy kiállíttassa. Szóval nem csak a feje suttyó néha. De azért imádom.

egy ember írta...

Nevezzük inkább ifjonti hévnek!
Az valami gyönyörű, amikor a térfél közepén átveszi, és ha nincs körülötte senki, nekirohan egyedül az egész védelemnek. :)