2011. január 11., kedd

Templomosok a Balatonon

Bíró Szabolcs Sub Rosa (Median, Pozsony, 2010)
[4 templomos lovag]

Az egészről Umberto Eco tehet!
Amikor a nyolcvanas években a Történelmi Templomos Lovagrend megbízásából, és a Jedi Tanács jóváhagyásával megírta előbb _A rózsa nevét_, majd _A Foucault-ingát_, talán nem is volt tisztában vele, micsoda lavinát zúdít a könyves világra. A lavina lassan indult. A Vatikán persze most is későn ébredt, de azért húsz év szundikálás után megbízta a sikertelen popzenész Dan Brownt, hogy a nevükben – és az Új Templomos Lovagrend, a Rózsakeresztes Szövetség, az Oriens Nagypáholy, és a Budhista Világtanács jóváhagyásával – megírja a válaszokat. Ezek után gyorsult fel a lavina, köszönhetően az Egyetemes Világmarketing Zrt áldásos működésének.
Azóta sorra bújnak elő a templomosok a világ különböző helyeiről. Lehet az harlemi nyomornegyed, lisszaboni gettó, vagy akár, mint ebben az esetben, Balaton-felvidéki templomrom.
És ezzel megérkeztünk ennek a könyvnek az egyik erényéhez: végre felteszi Magyarországot a Nagy Templomos-Összesküvés Térképre. (További erénye, hogy meg sem próbálja bebizonyítani, hogy a nagymesterek többsége magyar származású volt.)
És még erények:
A szimpatikusan amatőr és időnként kellően ostoba főhős, aki alkalmanként már-már Langdon paródiájának tűnik. (Derékszög. Ééérted!?) Aztán az írói hozzáállás, mert nem akarja azt sugallni, hogy néhány régi könyv nem csak a kutatókat és a gyűjtőket hozza lázba, hanem megváltoztatja az egész világot.
Érdekes, de egy kicsit kidolgozatlan mese, és mert mese, megbocsátható a néhány logikátlanság.
Azért egyszer szívesen elolvasnék egy hihető történetet is valami templomos összeesküvésről.

6 megjegyzés:

hamarost írta...

"Érdekes, de egy kicsit kidolgozatlan mese, és mert mese, megbocsátható a néhány logikátlanság.
Azért egyszer szívesen elolvasnék egy hihető történetet is valami templomos összeesküvésről."
A meséknek mindig megvan a saját logikájuk. Itt nincs? Ha hihető mesét akarsz, akkor nem lenne jobb dokumentumértékű könyveket (honlapokat) olvasni? :))) Tehát az eddigiek hihetetlenek, nem is volt templomos összeesküvés? Eccerse? :)

egy ember írta...

@ganita most kötekedsz? :)
úgy gondoltam, hogy ha már egy ilyen történet, mint ez (meg a davincsikód és társai) krimi elemeket használnak, akkor a meg kell felelniük a krimi szabályainak, és nincs deus ex machina
és nem lenne muszáj mindent túlspilázni, a kevesebb több elvén
mondok egy példát: mennyire valószínű, hogy egy prágai antikvárius egy féltve őrzött könyvet a prágai metró két állomása között rejt el egy széfben, amit egy lézermetszett piramis nyit?
szerintem inkább a boltjában rejtené el
egy fikciós történet is lehet hitelesnek tűnő, sőt akár egy mese is, anélkül, hogy meghazudtolná a saját logikáját

hamarost írta...

Természetesen..., mint mindig :)
Én, a magam részéről, rosszul tűröm a szabályok közé szorítást, és megfelelés kényszerét, de van, akinek szükséglete, tudom...:)
"mennyire valószínű, hogy egy prágai antikvárius egy féltve őrzött könyvet a prágai metró két állomása között rejt el egy széfben, amit egy lézermetszett piramis nyit?" - rossz a kérdés - sztem - mert ha tudomásom van a széf létezéséről, én is odarejteném... :) Mennyi az esélye annak, hogy én tudok e széf létezéséről? :D (Bár, nem vagyok antikvárius...)

B. Szabolcs írta...

Mindkét véleménnyel egyetértek! Ez van, ha az ember szereti az olvasóit - még a potenciálisakat is! :)

B. Szabolcs írta...

Ennyire érdekli az embereket a téma? Most látom, hogy majdnem egyhónapos az írás, a toplistán viszont már a második helyen trónol! Köszi!:)

egy ember írta...

@B. Szabolcs :)
az utolsó 30 nap oldalmegjelenítéseit veszi figyelembe, úgy 100 körül jár most