2010. november 24., szerda

Kurt atya

Két dolgot tisztázzunk előre.
Egy: utálom a hagyatékból előrángatott írásokat. Azokat azért dugdosta valaki a fiók mélyére, hogy ott is maradjanak. Főleg igaz ez akkor, ha az a valaki ki is jelentette a halála előtt, hogy minden, amit ki akart adni, kiadatott, lehet elhúzni az íróasztala környékéről.
Kettő: Kurt Vonnegut az én egyik korai egyházatyám. Szellemi fejlődésem mentora, és csetlés-botlásom elnéző tanúja. (Olyanokkal együtt, mint Bohumil atya, Muddy Waters atya, Ernesto atya, Hobo atya, Woody atya.)
Szóval elfogult vagyok. Kurt atyától sok mindent lehetett tanulni. Humort, iróniát, kételkedést, empátiát, és mivel a könyvei mind ott sorakoznak a polcomon és rendszeresen olvasgatom is őket, azt hiszem, ezeket a dolgokat megtanultam.
Remélem, Kurt atya most egy felhőn ücsörög és segglyukakkal rajzolja tele az eget.

[Ami a novellákat illeti: bár nincs mellettük keltezés, valószínű, hogy ezek az írások az ötvenes években keletkeztek, amikor még nem tarolt le mindent a televízió, és Vonnegut rövid történetek írásából tartotta fönn magát. Ezeket a novellákat fényességes (mármint ilyen papírra nyomott) és nőiességes (mármint többnyire nőnemű olvasókat vonzó) lapoknak írta, amikor ezeket még milliók olvasták. Jó értelemben vett szórakoztatásra készültek ezek az írások, kerekek, csattanósak. Persze, hogy vannak benne felejthetőek is, de azt, hogy rossz, egyikre sem mondanám. És van köztük néhány kimondottan jó is – persze elfogult vagyok, mint már említettem.]
Zárom soraimat. Vezessetek óvatosan és tartsátok szárazon a puskaport!

Kurt Vonnegut: A repülő macska (Maecenas, 2010) fordította: Szántó György Tibor 

11 megjegyzés:

1sx írta...

És jön az elmaradhatatlan kérdés: akkor miért olvastad, ha utálod "a hagyatékból előrángatott írásokat"? :) Kurt erősebb volt?
Kérdés2 (Ernesto): Guevara? Sabato?

egy ember írta...

@1sx
1. igen, Kurt erősebb volt :)
2. Guevara (és ma sem szégyellem)

1sx írta...

@egy ember 2) Én sem szabadkoznék.

hamarost írta...

"Kurt atyától sok mindent lehetett tanulni. Humort, iróniát, kételkedést, empátiát, és mivel a könyvei mind ott sorakoznak a polcomon és rendszeresen olvasgatom is őket, azt hiszem, ezeket a dolgokat megtanultam." - ganita tisztelettel meghajlik és köszöni, hogy van ez a blog ... :)

Névtelen írta...

Segglyukcsillag? :o Eszem a képzettársításaidat! :)

egy ember írta...

@1sx akkor ezt megbeszéltük :)

egy ember írta...

@ganita én meg köszönöm, hogy olvasod (és ég a pofám, hogy még nem írtam neked semmit, de már legalább elolvastam)

egy ember írta...

@kata blanka újraértelmeztem a fekete lyuk fogalmát ;)

hamarost írta...

@kata blanka
Stella Anus ? Nyehehe :)))

hamarost írta...

@egy ember
Semmi okod ilyeneket írni... :( Pm-ben már megbeszéltük :)

egy ember írta...

@ganita jó, jó :)