2011. december 21., szerda

Ede a levesben

(Juhász Antal felvétele)
Cserna-Szabó András - Fehér Béla: Ede a levesben:  Gasztrokrimik (Magvető, 2011)
[5 konyhai alapvetés]


Mikszáth Kálmán előszavát és a szerzők mentegetőzését (nyugi fiúk senki nem várt rendszeres gasztronómiatörténetet) a következő témák követik. (In order of appearance) 
– A gasztrotörténet kutatásainak nehézségei, a fennmarad nemesi-polgári és az elenyészett népi história különbségei, a magyar konyha fő fejlődési irányai. 
– A burgonya. Apja nem ette, nagyapja nem is hallott róla. 
– A pacalpörköltről. (Kedvenc, de csak ha én pucolom – étteremben soha.) 
– A magyarság paprikafogyasztásáról. 
– A kocsonyáról. (Én körömmel, [ha van, füllel, farokkal] sok hússal és zöldséggel, főtt tojással.) 
– A „Czifray” kapcsán a szakácskönyvek családfájáról. 
– A német befolyásról szakácskönyv-irodalmunk kezdeteinél. 
– A magyar konyha külhoni megítéléséről a 17-19. században. 
– Az összepancsolt és konzervált „nemzetközi” konyháról. 
– A hazánkban dívó milánói kultuszról. 
– Az Újházy levesről, ami öreg kakasból készítve életelixír. 
– Móráné Walleshausen Ilona szakácskönyvéről, aki kifőzte az írót a vagyonából. 
– A lecsóról. (A hagymát szigorúan karikára, hogy szottyos legyen és ne szaftos!) 
– A halászléről. (Nem passzírozok, az úri huncutság.) 
– A csík tündökléséről és bukásáról – és ennek kapcsán a lápi életforma eltűnéséről. 
– Ínyesmester „szakácskönyvéről” – amiről Babits rajongó kritikát írt a Nyugatba. Valamint Ignotus Emma asszony álnéven kifejtett szakácskönyv-szerkesztői tevékenységéről. 
– Dobos C. József (a tortás) feldolgozatlan életművéről. 
– A tokány színeváltozásairól – 1 név, 100 féle étel. 
– Hamvas Béláról és a bor filozófiájáról. 
– Körner András gasztroszociológiájáról, amit a vidéki zsidóság életmódjáról írt, miután rátalált dédanyja Baruch Riza receptjeire. 
– Krúdyról és az Esterházy (Puskin) rostélyos körül dúló értelmezési zavarokról. 
– Mikszáth hasáról és Mauks Ilona csuszáinak felelősségéről az író korai halálában. 
– A barabolyról. (Ugye? Hát ez az!) 
+ Rengeteg recept, jó része ma már megfőzhetetlen, de azért… 
Remek könyv, kell egy saját.



0 megjegyzés: