2011. május 16., hétfő

Nekem akkor is Bones

Kathy Reichs: Síri titkok (Szó Kiadó, 2008. Fordította: Kövesdi Miklós Gábor)
[3 és fél csontváz]

Nahát, ez meg a Csontos nő! Mármint a Dr. Csontos. Az ő regényei adták a kiindulópontot a sorozathoz. De csak a kiindulópontot, mert a két Temperance Brennan karakter eléggé eltér egymástól. Az csak egy apróság – de nehezen megszokható –, hogy a könyvben a szereplőt végig Tempe-nek szólítják, mert a sorozatban inkább Bones. A lényegi különbség azonban, hogy a könyvben szereplő törvényszéki orvos-szakértő egyrészt nem olyan elképesztően okos, mint a filmbéli, másrészt egyáltalán nem az az empátia nélküli személyiség, amit a sorozatban csináltak belőle. De őszintén szólva nekem az jobban tetszik.
Ami Kathy Reichst illeti, nem a stílus az erőssége, bár van, hogy megvillan az a fanyar patológus-humor, ami a sorozatot jellemzi. A stílusbéli hiányosságokét viszont részben kárpótol az első kézből származó élményanyag. A történetvezetés időnként kicsit erőltetett, de összességében egy egész jó krimi, megtűzdelve egy kis guatemalai történelemmel.
(A könyv végén van egy fotó a szerzőről. Biztosan hízelgett neki, amikor a gyönyörű Emily Descanelt választották a szerepre, mert ha zongorázni tudnám a különbséget, akkor nagyon kellene vigyáznom a kézcsontjaimra. De ez csak egy szexista macsó megjegyzés. :)

0 megjegyzés: