2011. május 30., hétfő

Ennivaló és hozomány*


Valuch Tibor: Magánélet Kádár János korában (Corvina, 2011)
[3 és fél Gorenje fagyasztóláda]

Jó volt, de azért mégsem olyan jó.
Aki élt már abban a korban, annak azért lehet kevés, mert ezeket az evidenciákat megtapasztalta, és az (egyébként elég bőségesen adagolt) tények helyett inkább a háttérre lenne kíváncsi, azokra az összefüggésekre, amik esetleg elkerülték a figyelmét. Én nem találtam benne ilyet.
Aki meg még nem élt akkor, annak meg azért lehet kevés, mert nem magyarázza el a szerző a számára evidens dolgokat, pl., hogy mi az a társbérlet, ágyrajáró, stb.
A képanyaga is jó, de az internetes képadatbázisok korában nem elég jó. És nem nagyon tudok mit kezdeni az olyan féloldalt betakaró képekkel, hogy vakolókanál a hetvenes évekből, fedő a hatvanas évekből. Mi van?
Valuch Tibor számtalanszor alaposabban megírta már ezt a témát, csuklóból összerak egy ilyen hetven oldalas lapozgatnivalót. Ez alapján a kötet alapján úgy tűnik, ez megint „csak” egy gyűjthető sorozat, de azért még megpróbálkozok majd egy tőlem időben távolibb darabjával is. Mondjuk a magánélet Mátyás korában szóba jöhet. Nem Rákosi, Hunyadi.

*Ezen a címen jelent meg Kalmár Melinda nagyon jó könyve a kora kádárizmus ideológiájáról. Szemérmetlen lopás, nem tagadom.

Más vélemények és idézetek a molyon.

0 megjegyzés: