2010. július 14., szerda

Menekülés a boldogtalanságba

fotó: Catherine Hélie
Jean Mattern: Király Fürdő (Magvető, 2010) fordította: Tótfalusi Ágnes)
 
Lehet-e végső menedék a magány, az (el)hallgatás? Lehet. De inkább csapda lesz. Most nincs itthon a családom, és magányos vagyok, és ez rossz. De van, amikor jó lenne a magányba rejtőzni. Amikor szégyellem magam, mert rákiabálok valamelyik gyerekre, amikor felelősnek érzem magam valami rossz miatt, amikor fáradt vagyok és kedvetlen, amikor közömbösen, figyelmetlenül hallgatom a feleségem iskolai történeteit, amikor elbújnék még magam elől is. De onnan nem lehet. Pedig az én gyerekkoromban nem volt olyan tragédia, mint a főhős Gabrielében. Nem ereszkedett ránk sosem „Az Úr adta, az Úr elvette.” fatalista szörnyűsége, a csend és az egyedüllét nem vált sem túlélési technikává, sem a másiktól elszigetelő méreggé. Gabriel nem képes átlépni azt a határt, mit maga köré húzott, és ezért úgy, de úgy pofán vágnám.

3 megjegyzés:

1sx írta...

Ha már az úr adta, az úr elvette fatalista ostobasága, ezen a héten sikerült elolvasnom a könyvet. És nekem enyhe csalódás volt. (3/5) Voltak benne érdekes részek, például az az alaphelyzet, hogy a fordító, a szavak és szótárak zsonglőrre nem talál/ismer szavakat a saját kínjára.
Meg aztán nem biztos, hogy a végén megtalált identitás valódi-e, vagy önámítás.
De összességében kicsit sok a nyafogás.

egy ember írta...

na most megnézetem, mit adtam rá annak idején a molyon: 4-et
viszont olvastam róla egy érdekes értékelést, miszerint az elfojtott homoszexualitás regénye
ez nekem akkor eszembe se jutott, lehet, hogy elő kellene venni még egyszer ilyen szempontból
mit szólsz te ehhez, neked frissebb az élmény...

1sx írta...

Hát, ööö, izé... valahogy nem. De be kell valljam, nem vagyok valami tapasztalt elfojtott homoszexualitás terén. :)
Elég vígan elkufircol Laurával. Bár gondolom, itt a Leóhoz fűződő kapcsolatáról gondolhat az illető. Szerintem inkább egyfajta bizalmi kapcsolat, hiszen a tragédia után otthon már nem talált apát-anyát-testvért. De még ha emocionális kapcsolat is fűzi, a "szexuális" részt túlzottnak érzem.