Oldalak

2009. június 8., hétfő

Dexter

Biztosan tudjátok, hogy ez a jóravaló sorozatgyilkos nem csak a képernyőn darabolja a rosszfiúkat, de papíron is. De azt már nem biztos, hogy tudjátok, hogy a filmes történet egészen más irányt vett, mint az alapjául szolgáló regénysorozat. A regények szerzőjét Jeff Lindsayt a Dexter dühödt démonaiért jelölték az Edgar Allen Poe-díjra, az elsőkönyvesek kategóriában, de levették a listáról miután kiderült, hogy – hát, khm, khm – ez nem az első könyve. Kockafejű barátunk – akinek egy igazi Hemingway a felesége – ettől nem zavartatta magát, és már a sorozat negyedik darabját is megírta.
Hogy csak a főbb eltéréseket említsem:
Ebben a párhuzamos Dexter Univerzumban Doakes őrmester nem hal meg, csak átalakul. Egy kísérletező kedvű sebész megszabadítja néhány testrészétől, és főleg nyelvének hiánya gátolja abban, hogy rendszeresen Dex fülébe suttogja: Még mindig figyellek!
A könyvekben nincs nagy, barna, kubai származású ügyész sem, helyette Dexter két fogadott gyermekét Codyt és Astort igyekszik beavatni a mesterség rejtelmeibe. Az izgalmak fokozása miatt az utolsó két részben a gyerekek is veszélybe kerülnek.
Debs mindent – na jó, majdnem mindent – tud, és ez egyáltalán nincs ínyére. Az utolsó részben újra kés alá kerül, de ezúttal ez fáj is neki. Dexterből a nővérét érő sérelem, és a gyerekekre leselkedő veszély már-már emberi érzéseket hoz elő. Elhamarkodottan cselekszik, és hibázik…

Jeff Lindsay: Dexter dühödt démonai; Drága, dolgos Dexter; Dermedt, dacos Dexter; Dexter darabokban, Dexter dicsfényben (Agave, 2007-11) ford. Farkas Veronika

4 megjegyzés:

  1. mi ez a botrány, hogy nem az első könyve?

    erről lemaradtam

    Dex, forevez!

    és:tkp nincs benne a véleményed... :P
    és a kolleginák csípik?

    VálaszTörlés
  2. Nem volt különösebb botrány. Barátunk Jeffrey P. Freundlich (az azt jelenti, barátságos, herr General) nével született, és mielőtt Dexter papája lett volna, és Jeff Lindsayre változtatta volna a nevét, kiadott pár könyvet Jeffrey P. Lindsay néven. Na ezt szúrta ki valami éles szemű hivatalnok.
    Egyébként tetszett, sokkal jobb volt,mint a harmadik rész, ami sztem, kissé lapos lett. Kollegina még csak az első részt olvasta, de a sorozatnak nagy tisztelője.

    VálaszTörlés
  3. ő okos volt, sorrendben csinálja... én össezvissza

    VálaszTörlés

Na most mondd!